Ledeniška (Wildspitze)

Nika Rupnik 28. september 2023. 18:24

Ob dveh odhod izpred ferajna. Človek se težko odloči, ali bi šel zgodaj spat, ali bi si v avto privlekel povšter in se prisilil nadoknadit. Takšnih in drugačnih se nas devet napoka v kombi ter avto in se odpelje proti vasi Vent. Vent okrog devete zjutraj počaka v megli in nas s sedežnico odpelje nekaj bližje koči Berslauer. Ravno toliko višje, da predremo oblak in ugledamo sonce. Nekaj energije pa prišparamo.

Hitro odkrijemo, da smo izraz zimska soba (winterraum) celi čas podcenjevali. Po toploti in udobju bi jo lahko poimenovali kar koča ali luksuzni apartma. Dvigne nam duha in veseli se odpravimo proti ledeniku. Tam opravimo vaje ledeniške tehnike. Čeprav sva prisotni le dve tečajnici, vadimo skupaj in vsi se strinjajo, da je tehnika vredna obnavljanja. S špaltnami se ni za hecat!

Zvečer čajčki in juhice, skuhane na gašperčku, klepetanje, epski sončni zahod in......

 

Zjutraj se dobimo na zajtrku, ob 5h štart. Mifi ponosno drži časovnico: ob 9h bomo na vrhu.

In res. Najprej že znani dostop do ledenika, nato se navežemo in že vijemo potko okrog in prek globokih ledeniških razpok. Kaj kmalu jih oplazijo prvi jutranji sončni žarki. Uau!

Po nekaj lažje hoje se tla postavijo pokonci in fantje se odločijo, da uberemo krajšnico - ledni skok.

Zdej uživajta, ker bo še prehitro konec!

Popikamo v živ led in dosežemo sam greben Jubiläumsgrat. Kepca – kepca.
Pogled se odpre in kolikor daleč seže oko, vidimo le zasnežene gore. Pot po grebenu je filmsko fotogenična. Svež sneg napihava čez rob, nebo je brez oblačka. S fokusom na najvišjo špico pred nami potujemo dvakrat gor in dol...

Tudi čas se na tolikšni višini rahlo ukrivi. Vrh smo si morda že ponoči rezervirali?

Sestopimo po normalki. Na severozahodno stran se pozimi baje dobro smuča. Občutek je že po peš skoraj takšen. Pa ovinek in spet nazaj na toplejšo stran gore. Direkt v nekoliko previsno ferato. Zadnji del preskočimo z abzajlom in dokončno v ruzake pospravimo opremo.

V kopnem delu sestopa nas spremlja pisan granit, potočki, jezerce...

Čudovito reko v dolini smo ujeli še po sončku. Heroji (Gašper) so napekli umešana jajčka in nas odpeljali domov.


Galerija


Število komentarjev: 1

Mira Petek - Petkova - 2. oktober 2023. 14:39
Carsko! <3

Dodaj komentar

Za komentiranje se prijavite.