Trije kleni fantje hkrati v vlažno zajedo

Gašper Reberšak 4. september 2022. 18:11

Če se naslov sliši škandalozno kot v Slovenskih novicah ali Novi si je bralec sam kriv – gre samo za objektiven opis – babica moje prijateljice bi rekla "samo svinje mislijo svinjsko" :)

 

Nejca sva z Anžetom ujela še pravi čas preden bo njegova energija večinoma usmerjena k novi generaciji bodočih alpinistov. Po krajšem obdobju slabšega vremena je bil jasen petek brez napovedanih neviht kot nalašč za vzpon. Šefi so odobrili dopust in ker je Anže dva tedna nazaj obračal na Triglavski turi je bil ponoven poizkus v Steni kar primerna izbira.

Dan je še dovolj dolg zato smo na pot lahko krenili dovolj pozno, da o ponočevalcih iz "dvanajstke" že ni bilo več sledu. Vseeno smo že ob 6:30 s parkirišča v Vratih odkorakali proti Luknji. Vstop v smer je na skrajnem levem robu zahodnega dela Stene in zajeda je dobro vidna celoten dostop. Od daleč se zdi, kot nekakšna rampa ali strma grapa, ob približevanju pa se iluzija hitro razblini, stena se postavi pokonci in oko že išče prehode med previsi in strehami. Črne lise so nam dale slutiti, da nas čaka mokra skala.

Po dveh raztežajih "ogrevanja" je pred nami že detajl smeri. Najprej v namočen, blaten in zaraščen kot kjer medtem ko ti curlja po glavi voda iščeš prehod čez kratek previsni skok. Iz skoka pa takoj v gladko plato po kateri plezaš precej dolgo prečko. Z sluzjo na plezalkah in brez pravih oprimkov je bila prečka predvsem psihično zahtevna, v suhih razmerah pa mora biti plezanje pravi užitek! V raztežaju po prečki sledita še dva nekoliko podrta in zahtevnejša previsa potem pa sledi lepo in enostavnejše plezanje po malo krušljivi skali, ki vmes preseneti z izjemno razglednim razom, kjer se odpre prelep pogled na osrednji del Stene.

Izstop iz plezalnega dela smeri še zdaleč ne pomeni konec ture. Do varnega gorskega sveta je še precej poplezavanja in orientacijskih ugank, predvsem pa vse skupaj pa vodi čez "šoder" najgrše vrste kjer kljub nizki zahtevnosti plezanja na izpostavljenih mestih šteje vsak oprimek in korak. Nekaj prehodov smo preplezali navezani, potem pa po delu Zlatorogovih stez varno dosegli markirano pot čez Plemenice.

Analizo ture smo naredili kar v avtu, ker Nejcu skoraj 12-urna tura za en dan ni bila dovolj in je zvečer že pičil na novo izhodišče za naslednji dan – norc! :)

Smer: Zahodna zajeda 700m V+/IV-V   2.9.2022

Naveza: Nejc Turnšek, Anže Slatinek, Gašper Reberšak


Galerija


Število komentarjev: 1

Marko Gorišek - marGo - 5. september 2022. 15:16
Sam sem zelo rad plezal to smer, a iztek, je vedno bolj podrt. Tako mi nenavezan tečajc, z lusko v rokah zgrmi v Jugovo grapo. Med padanjem, mu taista luska zaštekana v kamin in njegovo nogo reši ... . Še enkrat, ni vse ocena smeri! Seveda potem helikopter in čez teden v novicah ena druga naveza, padec čez celo steno. Več bi se morali pogovarjat.

Dodaj komentar

Za komentiranje se prijavite.