Courmayeur/Chamonix

Benjamin Hrastnik 30. avgust 2022. 22:51

Rašiški Courmayeur tabor je potekal med 23.7 in 5.8.2022.

Tabora smo se udeležili: Miha Koprivec, Miha Štrekelj, Janez Toni, Ajda Sazonov, Urša Kešar, Marko Medenjak, Danaja Kuhanec, Matevž Kramer, Gregor Zakrajšek, Kristjan Matoz, Anže Matoh, Marko Jereb, Benjamin Hrastnik, Nejc Turnšek, Nastja Bojc, Mia Zupančič in Peter Kocjan.

Nekateri so prispeli v prvi kamp v soboto zvečer, eni smo se jim pridružili dan kasneje, ostali pa so prišli po prvem tednu.

V prvih dneh smo se navajali granitne skale v dolini Val Ferret, par navez v okolici koče Dalmazzi, ostali pa v smereh v dolini. Čez par dni smo se zopet nabrali na restiču v kampu.

Po napornem a uspešnem dnevu balinčkanja, nakupovanja in nažiranja s hrano, ter poizvedovanja o razmerah v vodniškem uradu, se nas je večina navez naslednji dan z gondolo vzpela na ledenik. V okolici koče Torino smo tako v naslednjih dveh dneh mešano preplezali dve lepi klasični smeri (Marbree in Entreves), ki so nam jih glede na zelo slabe razmere priporočali tudi lokalni gvidoti. Vmesno noč smo prespali na ledeniku (ena naveza si je malo popestrila noč, saj je pustila palice šotora v dolini). Trojna naveza, ki se ni pridružila na ledeniku, je te dni plezala smeri z izhodiščem na koči Dalmazzi.

Po vrnitvi v dolino in deževnem restiču, smo se glede na razmere odločili za premik skozi tunel na drugo stran Mont Blanc masiva.

Sledil je dan pakiranja, premikanja, novega nakupovanja in pakiranja ter sprehoda skozi Chamonix.

Za naslednji dan je bil v planu vzpon z gongolo, ter dolga pot s težkimi nahrbniki do koče Argentiere. Na poti smo se ločili od dveh članov, ki ju je lažja poškodba zaradi nespretnosti pri hoji prisilila k povratku v dolino.

Naslednjih par dni je zaznamovalo plezanje odličnih granitnih smeri nad kočo in glasno grmenje otoplitvenih podorov v okoliških gorah. Nekateri so splezali še Rabuin Ridge, s Kristjanom pa sva preplezala še malo daljši vzpon v grebenu Jardin, za katerega sva potrebovala 36h.

Člana v dolini sta imela v planu ta čas izkoristiti za celjenje ran in igranje družabnih iger, a jima zaradi prehitrega okrevanja ni preostalo drugega, kot preveriti kako držijo šivi v plezanju gnajsastih smereh nad žičnico Index.

Pri sestopu proti Chamu je eden izmed članov ubral bližnjico s helikopterjem, s katero pa se je zameril eni izmed svojih okončin in pristal v bolnici, tam sta ga pobrala že izkušena poškodovanca.

Ostali so se jim v kampu pridružili še isti večer, česar pa niso bili najbolj veseli sosednji kamperji. Najina naveza in Matko, ki naju je počakal še en večer pri koči, smo v kamp prispeli naslednji dan.

Po restiču je za zadnji vikend sledila slaba napoved, zato smo se odločili, da tabor zaključimo in se vrnemo v Slovenijo.

Fajn je blo

 

 


Galerija


Število komentarjev: 3

Gregor Sluga - slugi - 31. avgust 2022. 06:49
Bravo naši ! Gledam tele ledenike, kolk so bogi. Nič, prodat dereze in cepine..... Na stara leta bomo samo še po naših hribih lezl, ker se ti ne more ledenik podret na glavo.

Janez Toni - Janez - 31. avgust 2022. 12:32
Ledenik res ne... lažje kak kamen ali pa dva mogoče.

Miha Habjan - MiFi - 31. avgust 2022. 17:21
Super poročilo, čestitke vsem za vzpone!

Dodaj komentar

Za komentiranje se prijavite.