Slepi potnik na Bivaku IV – Stenar – Dolkova špica

Nastja Bojc 20. januar 2022. 22:07

Mlajši pripravniki smo prejšnji vikend, v organizaciji Male šole kvačkanja in družbi Janeza Tonija, odšli na vikend turo nad dolino Vrat. Cilj ene izmed navez je bila Prevčeva smer v Stenarju, za preostale tri naveze pa JV raz Dolkove špice.

Sobotna ura odhoda izpred ferajna je bila za cilj (bivak IV) tistega dne nečloveška. Pa je nekdo imel željo z nami doživeti romantično prebujanje jutra v Vratih in tudi te želje izpolnimo. Delno zgažena pot, hitre menjave v vodstvu in pot do bivaka kar gre. Popoldne preživimo ležerno, nabiramo vitamin D in opazujemo kam se podajamo jutri. Vrh Križa bi bil dober razglednik za sončni zahod ampak kaj, ko je bil bivak čisto preveč udoben. Ravno pravšnji za 10 rašičanov in slepega potnika. Pred spanjem nam gorski Jezus (Marko) lomi klože in spreminja sneg v vodo, čas pa v dobri družbi hitro mine. Ob 21.00 že vsi drnjohamo.

Zjutraj prehitimo sonce in vsak zarinemo v svojo smer.

Poročilo Špele in Kristjana iz Stenarja: ˝Pristop sva ocenila narobe. Stal naju je 4x več časa kot predvideno. Obema se je poznal pristop prejšnjega dne in nesprespana noč. Pod smerjo je smer enemu delu naveze še vedno izgledala neizvedljiva. Približno na pol poti se je to izkazalo za resnično z zaledenelim navpičnim skokom, kjer se je vse skupaj mešalo še s skalo. Tako je v steni ostalo 5 klinov in en prusik. Zdaj vsaj veva zakaj je vedno treba imet s sabo malo extra opreme. Sneg je bil po večini še nepredelan, kjer pa je bilo potrebno, da je, je bil še kar vredu. Kar je bilo predelanega snega je bil v tankih slojih. Tako, da bi potreben še kakšen snežni metež, da se smer naredi tako kot je treba. Obračala sva na izstopu iz žleba na veliko snežišče.˝

Preostale naveze krenemo proti Dolkovi špici, kjer nas sonček prav prijetno kuha celi dan. Posledično je sneg v spodnjem delu nepredelan, na trenutke lahko v njem že skoraj plavamo, vendar ni panike, saj ni neke hude naklonine. Na enem izmed skalnih skokov se navežemo, drugače pa iščemo čimlažje prehode med skalnimi bloki. Vsake toliko zagledamo tudi kamnite stožce in si potrdimo, da smo na pravi poti. V zgornjem delu grebena so razmere malce boljše, sneg je večinoma predelan, ga pa ni prav veliko. JT pravi, da so to idealne razmere za to smer. Poplezamo še izpostavljene dele grebena, praskamo z derezami in smo na vrhu. Na sestopu do bivaka se sneg predira, malo smo že dehidrirani, zato se sestop vlečeee. Od  bivaka do bivaka smo potrebovali 8 ur. Spakiramo in brž v dolino.

Zaključimo s prvim pivom v Vratih in litri cedevite v Gali.

Odličen vikend, kljub posledicam slepega potnika, ki se je uspešno švercal pri vseh članih odprave, z izjemo klene Bohinjke Metke! :)

Janez Toni, Špela Juvančič, Kristjan Matoz, Lucija Hrastnik, Anže Matoh, Neža Mulej, Marko Jereb - JEZUS, Danaja Kuhanec, Metka Ceklin, Nastja Bojc in slepi potnik omikronček


Galerija


Število komentarjev: 1

Miha Habjan - MiFi - 21. januar 2022. 09:49
Bivake zapret! To je leglo Korone!!

Dodaj komentar

Za komentiranje se prijavite.