Tečajniška tura na Kompotelo (Košutno) in Vrh Korena

Mateja Macut 15. marec 2021. 21:04

V nedeljo, 7. marca 2021, smo se tečajniki AŠ 2020/2021 udeležili težko pričakovane prve zimske ture. Letošnjim udeležencem alpinistične šole je korona res zagodla...

Četa avtomobilov je odrinila proti izhodišču Markova raven (saj ne, da nismo ekološki, vendar letos drugače ne gre), v dolini Korošice, kjer nam je pot prekrižal velik zemeljski plaz. Da gre za plaz ogromnih razsežnosti, smo opazili tudi pozneje pri koči na planini Koren, ki je zamaknjena za vsaj dober meter. Tako ni bilo druge, kot parkirati pred plazom in naprej odriniti peš. In kmalu se je začela naša prva zimska dogodivščina. 

Urno smo hodili do prvih zametkov snega, dobre pol ure pred planino Koren pa smo se opremili s cepinom, derezami in čelado. Razmere so bile zares odlične, zato smo z lahkim korakom stopali proti našemu cilju. Pri koči smo se okrepčali, nato pa je sledil najboljši del ture - zaustavljanje s cepinom. Preizkusili smo se v ustavljanju v različnih situacijah (z nogami ali glavo naprej, na trebuhu ali hrbtu...), na koncu smo probali še "mačjo tehniko" ustavljanja brez cepina in derez. Nekateri so se pogumno zagnali po klancu navzdol, drugi pa s(m)o potrebovali malo asistence s strani naših inštruktorjev, da smo pridobili zadostno hitrost. 

Opremljeni z novim znanjem smo v zgodnjih popoldanskih urah odrinili še na naša končna cilja tistega dne - Kompotelo in Vrh Korena. Na poti na Kompotelo (pozneje smo ugotovili, da je to bila Košutna), nam je Mifi pokazal nekaj primerov klož, nekajkrat smo stopili tudi na trd in poledenel sneg. Na vrhu je sledila druga malica, nakar se je nekaj najbolj vztrajnih odpravilo še na dvajset minut oddaljen Vrh Korena. 

Po spustu z vrha smo na poti nazaj sprobali še lavinski trojček. Sprva smo iskali z žolno, potem pa so naši inštruktorji presodili, da nas preveč zebe (čeprav smo se kopali v soncu), zato smo morali odkopati "ponesrečenca" pod dobrim metrom in pol snega. Nekateri so bili bolj uspešni, drugi manj. Pri tem moramo izpostaviti tudi zares trd sneg, ki je delal težave tudi največjim mišicam med tečajniki. Vendar smo pridobili pomembno znanje, ki ga ne bomo tako zlahka pozabili. 

V poznejših popoldanskih urah smo se odpravili proti avtomobilom, v duhu srčne kulture spili kakšno pivo, ter z lepimi zagorelimi obrazi in novim znanjem odrinili proti domu.


Galerija


Število komentarjev: 0

Dodaj komentar

Za komentiranje se prijavite.