Petite Aiguille Verte : Pépite

Eva Opara 10. marec 2020. 18:46

Smer: Pépite, Petite Aiguille Verte 3512m (Chamonix, Francija) 
Ocena: D + II P4 M4 
Max: 85 ° 
Dolžina: 300m, 5 raztežajev po 60m
Vodja naveze Beneva : Benjamin Ocepek 

V nedeljo (8.3.2020) sva se po zajtrku odpravila na smučišče Argentière, kjer sva vzela enosmerno vozovnico za gondolo. 
Gondola pripelje na višino 2337m. Od tam naprej sva šla z smučmi pod najino smer, približno 2 ure. Srečala sva še eno navezo, ki so bile bolj počasne zato se je Benjamin suvereno odločil, da ju prehiti.
Pred smerjo je par metrov globoka špaltna, katero se da zlahka ''preskočit''. Zatem je Benjamin takoj ugotovil, da so razmere fantastične. 
Sledil je lažji raztežaj. Pri drugem raztežaju se moraš že bolj pretegnit. V tem raztežaju mi je Benjaminov frend zletel iz rok direkt dol v špaltno, katerega je povrh vsega še sneg zasul. Ampak sva ga uspešno našla pri sestopu.
Tretji raztežaj je bil najtežji in najbolj zanimiv. Po zelo ozki zajedi, v kateri ni bilo skoraj nič snega se moraš preboriti 60m. Vendar so bile granitne poke zelo prijazne do cepinov.
Ko sem prilezla do štanta, je Benjamin jamral da bi bilo bolje če se spustiva po vrvi in zaključiva, saj imava še kar nekaj pred sabo poleg sestopa in smučanja 2000m+ po ledeniku v dolino.
Z skupnimi močmi sva se odločila, da nadaljujeva. Sledila sta še dva lažja raztežaja vsak po približno 60m. Prišla sva na greben, obsijan z soncem, približno 50-100m pod vrhom Petite Aiguille Verte.
Nato sva prečila dolgo in lepo snežišče, po grebenu sestopila okrog hriba in še približno 200-300m gaženja po snegu do smučk. 
Spet sva se navezala in Benjamin je šel po frenda. Končno sva imela čas, da spijeva malo še nedotaknjenega čaja. Sončni zahod je bil res neverjeten, vse možne barve so se prikazale na nebu. 
Tako naju je obdala tema, obula sva si smučke in oddrsala po ledeniku do smučišča in v dolino. Kljub temi je bilo smučanje fenomenalno.

Zelo zanimiv dan in lepa izkušnj. Hvala Benjaminu za odlično vodenje in poznavanje teh gora. 

Eva Opara, tečajnica. 


Galerija


Število komentarjev: 3

Matija Valič - Marti - 10. marec 2020. 20:27
Uživača...hočmo več fotk iz smeri!

Žiga Rozman - 11. marec 2020. 13:14
Lep zapis!

Peter Hrovat - 18. marec 2020. 10:15
Ja pa iiii! Tole smer sva z akademcem Tratarjem zlezla 3 leta nazaj. 1 teden smo obračal v vsem kar smo probali, pol sva pa rekla da če nanu tale miniatura ne spusti čez, sva pa za v penzijo. Ful je blo lušno! Hočemo več fotk!

Dodaj komentar

Za komentiranje se prijavite.