Rizzotti-Berra v Pečeh nad Sello Neveo

Tilen Koranter 17. februar 2020. 23:28

V soboto smo imeli mini kanadski reunion, z Janezom in Anžetom smo plezali v Pečeh nad Sello Neveo. Svoja meča smo utrjevali v smeri Rizzotti-Berra, ki je bila prvič preplezana v 90tih, svojo prvo znano ponovitev pa naj bi doživela šele v tej zimi.

Dostop skrajša gondola do koče Gilberti, smeri pa res ne moreš zgrešit, ker jo gledaš že iz sedeža. Do nje pa smo se vseeno ogreli z gaženjem po novem napihanem snegu. Spodnji del 250m smeri ponudi kar pokončo plezanje (85°/70°) v idealnem "betonu", a z malce pomanjkljivim varovanjem. Ključno mesto pa je zgoraj v izrazitem žlebu (nekaj metrov 90°, ali kar malo previsno), kjer nas je pričakala že malce rahitična sveča. Na srečo sneg nad svečo omogoča izvajanje vzgibov na dveh rokah in s tem se prekobacaš čez detajl. Nato se grapa položi, zaključiš pa v škrbini na vršnem grebenu, v soncu, v Sloveniji in s pogledom na Kaninske pode. Sestop smo opravili najprej po južni grapi tik ob iztopu iz smeri ter potem preko prve škrbine desno do severne strani Peči ter nato v rahlem drncu do gondole pri Gilbertiju.

Vsekakor lepa smer, ki ji poseben čar daje dejstvo, da je očitno redko tako dobro narejena. Sveči v detajlu pa so mogoče tudi to zimo že počasi šteti zadnji dnevi.

 


Hvala Matko in Grega za priporočilo ter za beto za hitrejši sestop!


Galerija


Število komentarjev: 1

Sebastian Hamberger - Seba - 18. februar 2020. 05:59
Kakšne fensi scene..gondola pa to :P Bravo fantje :)

Dodaj komentar

Za komentiranje se prijavite.