Urner Haute Route

Jure Vešligaj 28. april 2019. 15:54

Ekipa: Beno, Blaž, Mesner, Mifi, Jaromir in jaz
Cilj: 4-dnevno (šparamo z dopustom) turnosmučarsko prečenje Uri Alp v Švici, od Realpa (blizu Andermatta) do Engelberga

18.4. zvečer zaradi boljše logistike pustim avto v Engelbergu. Iz Geneve me pride iskat Beno in pičiva proti Realpu kjer trije Slovenci že preizkušajo svoje čeharske sposobnosti na švicarskih tleh. Izbrali so odlično lokacijo v neposredni bližini golf igrišča, čestitke! Prespimo in lagano ob 7.30 zjutraj krenemo proti prvi koči, Chelenalphuette. Lagano, saj nas čaka pičlih 2700 višincev.
Mimo Albert Heim Huette (pavza za instant kofe iz jetboila) čez Noerdlicher Tiefensattel (ferata) v vedno bolj gosti megli na ledenik Rhonegletscher proti Eggstocku. Pozno popoldne se megla razčisti in pričaka nas Sonce ter ugodne temperature za poležavanje na plaži. Vode pa vedno manj. Na srečo je Benotov jetboil ponovno rešil situacijo. Iz vrha poiščemo smučarske prehode preko Eggstock Nordwand. Izberemo desno varjanto (gledano od spodaj) in se kmalu udomačimo v strmini z ugodnim snegom (med 45-50 stopinj). Ugoden sneg se na žalost spodaj na ledeniku spremeni v odurno skorjo in počutimo se, kot da smo prvič na smučkah. Skratka, 50 odtenkov pršiča. V koči ob pol 9ih dobimo zasluženo večerjo (Aelplermagroni za glavno jed; makaroni s sirom, krompirjem, čebulo, špehom in čežano. Na srečo postrežejo čežano posebej, čeprav je bila tudi zmešana varjanta po takem dnevu odlična) in PIVO/A/E.

Drug dan štartamo kot zadnji, ker nas čaka pičlih cca 1500 višincev. Kot smo ugotovili kasneje, bi lahko štartali še kasneje, saj smo potem med čakanjem na večerjo zapravili v Tierberglihuette kar nekaj frankov za pivo, potem pa še za vodo (11 frankov za 1,5L). Vzpon do Sustenhorna, spust proti zahodu in vzpon še na Gwaechtenhorn ter spust po SV »steni«. Na vrhu tudi kar strmo, par stopinj pod ali pa celo 50. Sneg pa kup odtenkov pršiča in ne-pršiča. 😊
Odsmučamo do najboljše koče ture, Tierberglihuette, spijemo nekaj piv, povečerjamo in se počasi odpravimo spat.

Tretji dan po zajtrku še malo odmaramo, se vzpnemo na bližnji vrh Vorder Tierberg (moto je vsaj en tritisočak in ena strma flanka na dan) ter odsmučamo iz vrha po S/SV strmi flanki do Steisee/Steingletscher. Super smučarija. Od grifig, napihanega suhega sneg do veselca na dnu doline. 2 letna časa v 1 uri. Sledi vzpon na Fuenffingerstoeck, kjer z Mesnerjem vmes posmučava še en kratko grapco v odličnem južnjaku/veselcu ter se spustiva še 150 višincev po odličnem veselcu brez ruzakov, blagor. Iz Obertaljoch odsmučamo do koče. Eni po prečki, drugi pa v dolino spet po odličnem južnem snegu. Se je splačalo, kljub tistih dodatnih 350 m višincev. Pa še kumulativno cca 2000 višincev, win-win. Zadnji dan spimo in se prehranjujemo v Sustlihuette.

Zadnji dan (smrk) nas čaka samo še vzpon na Grassen in smučarija do Engelberga.
Odlična tura, toplo priporočam, mogoče malo prej (marec), da se ulovi taprav pršič in ne njega odtenki. 😊

*pojasnilo: čudna imena, ki so vzrok kombinacij črk kot npr.: ue, ae so vzrok ne-nemške tipkovnice in lenobe. Dejansko so to u-ji in a-ji z umlautom, se pravi tisti dve pikici nad črko. Za nevedoče. 😊


Galerija


Število komentarjev: 1

Metka Ceklin - 30. april 2019. 08:24
Ful dooobr😍😍😍

Dodaj komentar

Za komentiranje se prijavite.