Tura zimske tehnike - Vrtača 2019

Klemen Ogrizek - Klemen 6. marec 2019. 21:58

15. februarja smo v soju meseca in zvezd v jasni noci krenili s Podljubelja proti Domu pri izviru Zavšnice, kjer smo se eni bolj, drugi manj udobno namestili v sobe oziroma skupna lezisca. Po kozarcku ali dveh domace fukole in pivu variabilnih kolicin je postalo udobje lezisca sekundarnega pomena, v sen pa nas je zazibalo glasno smrcanje.

Naslednji dan smo začeli strogo, z zajtrkom ob sedmih (ni šans, da bi dal na dremež vsaj za 5 minut). Sledila je predstavitev gibanja in varovanja v ledeniški navezi ter prikaz reševanja padlega iz razpoke, kar smo nato izkusili tudi sami. Zajebano je blo... ampak zabavno in poučno. Nato nas je čakalo 5 postaj: prerez snežne odeje, gibanje snežne naveze, sidrišča na dveh cepinih in gobi, ustavljanje s cepinom in iskanje zasutega v plazu. Glavni koordinator je bil Črt, ki se je odlično znašel in hitro precenil kateri tečajniki niso vsrkali dovolj znanja na določeni postaji in jih vedno znova pošiljal nazaj tja. Dan je bil sončen, lep in dolg, a nam je tečajnikom minil kot bi mignil, saj smo se do mraka pridno ucili na postajah.

Večer je potekal v znamenju Kekčevega rojstnega dne in prve tradicionalne rašiške olimpiade, kjer smo se v treh disciplinah med seboj pomerili tecajniki, alpinisti in ostali. Zmaga je pripadla izkusenim alpinistom, a kljub neizkusenosti smo jim tečajniki pod mentorstvom Kekca in ostali dihali za ovratnik. Po koncanih igrah je Kekec častil medice in v zameno dobil čisto novo čelado z avtogrami tečajnikov.

Zgodaj zjutraj naslednjega dne se je glavnina tečajniške horde odpravila na Vrtačo, tisti z več izkušnjami in opreme pa so se pridružili izkušenejšim članom AO Rašica. Na poti na Vrtačo smo malo povadili hojo s cepini, na vrhu pa so nas preiskusili v poznavanju gora, saj je bil razgled res izjemen. Nismo znali veliko, ampak zdaj znamo več....sigurno vemo, kje je Ratitovec. Osvojili smo tudi vrh Zelenjaka, kjer smo sprobali kombinacijo snega in skale. Ko smo prišli z Vrtače smo v poslednjih sončnih žarkih podoživljali lepe trenutke s ture.

Za konec smo šli na pico v Kranj.


Galerija


Število komentarjev: 1

Janez Toni - Janez - 11. marec 2019. 08:22
Bravo tečajniki za galerijo, mal manj pa za poznavanje gorstev :)

Dodaj komentar

Za komentiranje se prijavite.