častno razsodišče??
Tadej Debevec 24. november 2004. 15:19
Sem se že veselil, da bo letos poročilo častnega razsodišča dokaj prazno, pa me je pot zanesla na naše fotogalerije, kjer opazim presenetljivo število naših članov na fotografiji na vrhu Storžiča v soboto. Štirje so očitno prišli na vrh po planinski poti z juga, kaj pa ostali?! Med njimi je bil edini alpinist Matevž Kramer. Mogoče je šlo mimo mene, da je svet alpinistov odobril (TEČAJNIKOM!) vzpon po S steni Storžiča. Upam, da je bilo tako, ali pa, da je alpinist imel v navezi vse tečajnike?? No
Matko
Marko Gorišek - marGo 24. november 2004. 19:04
Ma kaj Matko kot alpinist ni vreden zaupanja, ali kaj! Štartali smo itak navezani, potem smo se pa varovali po potrebi. Ma kaj sm jest edina Mona na tem sveti? LPmarGo
Storžič
Gašper Rak 25. november 2004. 00:37
Res je, da smo vzpon opravili brez dovoljenja sveta alpinistov, vendar lahko zatrdim, da sem se o samih razmerah, kot tudi o primernosti smeri posvetoval ne samo z Matkotom ampak še z nekaterimi alpinisti v soboto na tekmi! Vzpon smo na zahtevnejših delih (nekateri v celoti)opravili navezani in pod nadzorom Matkota. Celotna stvar je potekala povsem normalno in brez nepotrebnega rizika. Jasno pa je, da se vedno lahko kaj zgodi, zato povsem razumem zaskrbljenost načelnika.
S stena storžiča in Kramarjeva smer
Matevž Kramer - Matko 25. november 2004. 12:10
Oj, da se zadeva ne bi preveč razvnela naj kot pobudnik in alpinist navedem nekaj stvari v zvezi z nedeljsko plezarijo. Vreme je klicalo v gore, takisto zima. Izbor smeri: dolžina pravšnja, težave majhne in še te v spodnjem delu, možnost umika zmeraj in povsod, razmere neznane, oprema - zimi primerna in zadostna, ura zgodnja, volja... Fantje so ob skupnem (njihovem in mojem )sodelovanju s smerjo opravili zelo suvereno in kar je še bolj pomembno na varen način prišli do prepotrebnih izkušenj ki jih bodo rabili na svoji samostojni poti, ki se začne čez 14 dni. Glede na okoliščine res ne vem zakaj bi čakali ta dva tedna. Obisk pohodnih zimskih tur, plezalnega dne v Mlačci in dvodnega zimskega tečaja v Možnici žal ni dovolj za samostoj pot v zimskih razmerah in prav dobro vem kako se je sam učiti zimske tehnike, predvsem pa meni tudi po sprejemu ne bo vseeno kaj se bo s temi fanti dogajalo. Sicer pa, vse o lastnih doživetjih fantov dovolj zgovorno priča fotografija z vrha in povabilo vsem alpinistom, naj tudi sami kdaj organizirajo kaj podobnega za manjše skupinice, njim in tečajnikom v znanje in veselje. Razmere v Kramarci so. Mejte se maksimalno Matko
S stena Storžiča in Kramarjeva smer
Matevž Kramer - Matko 25. november 2004. 12:11
Oj, da se zadeva ne bi preveč razvnela naj kot pobudnik in alpinist navedem nekaj stvari v zvezi z nedeljsko plezarijo. Vreme je klicalo v gore, takisto zima. Izbor smeri: dolžina pravšnja, težave majhne in še te v spodnjem delu, možnost umika zmeraj in povsod, razmere neznane, oprema - zimi primerna in zadostna, ura zgodnja, volja... Fantje so ob skupnem (njihovem in mojem )sodelovanju s smerjo opravili zelo suvereno in kar je še bolj pomembno na varen način prišli do prepotrebnih izkušenj ki jih bodo rabili na svoji samostojni poti, ki se začne čez 14 dni. Glede na okoliščine res ne vem zakaj bi čakali ta dva tedna. Obisk pohodnih zimskih tur, plezalnega dne v Mlačci in dvodnega zimskega tečaja v Možnici žal ni dovolj za samostoj pot v zimskih razmerah in prav dobro vem kako se je sam učiti zimske tehnike, predvsem pa meni tudi po sprejemu ne bo vseeno kaj se bo s temi fanti dogajalo. Sicer pa, vse o lastnih doživetjih fantov dovolj zgovorno priča fotografija z vrha in povabilo vsem alpinistom, naj tudi sami kdaj organizirajo kaj podobnega za manjše skupinice, njim in tečajnikom v znanje in veselje. Razmere v Kramarci so. Mejte se maksimalno Matko
Samo polako
Blaz Grapar - Blaž 25. november 2004. 12:43
Vse bo pe lepo in prav. Ni potrebe da se gremo lov na čarovnice. Glede na pravilnik, kot kaže ni bilo nobenega kršenja. Alpinist je bil zraven, smer pa je tudi baje v rangu dovoljenega nenavezanega plezanja. Mislim, da če tudi kaj ni bilo prav večjega kršenja ni bilo. Vsaj kolikor se da sklepati iz zgoraj navedenih izjav. Celo zgodbo bomo izvedeli še na sestanku, kjer bomo tudi vse v miru dorekli. V prihodnje pa bi si jaz osebno želel, da se take informacije najprej zelo dobro preverijo. Ker v primeru lažnega alarma take stvari samo mečejo slabo luč na naš odsek. Pa tudi če gre za očitno kršitev se mi zdi da naša spletna stran ni primerna za raščiščevanje. LP, Blaž
zmer matko
Maja Zalar - zmaja 25. november 2004. 13:28
zakaj zmeri tečajniki v navezi z matkotom hodijo po (raz)sodiščih?? samo spomnila sem se svojega tečajniškega leta lep pozdrav od mene
slaba vest
Sonja Tekavec - Soncka 25. november 2004. 15:31
Ma zdej mam pa jest slabo vest ker sem sploh slike objavla in povzročila tole čisto nepotrebno revolucijo. Če bi se mi zdelo da smo/so delali kaj prepovedanega sigurno ne bi tega javno objavljala, sem res blond, samo tok pa spet ne. Ko smo se dobili na vrhu, so bli vsi zadovoljni in noben ni omenju nobene nevarnosti, nobenmu se niti sanjalo ni da je naredil kaj kar zasluži obtoževanje. Pač en lep dan v hribih, tok lep da smo ga hotli deliti tudi z vsemi, ki ta dan niso mogli na sonce. Se pa še enkrat vsem udeležencem opravičujem za objavo.
Pravilnik, častno razsodišče in ostale bedarije...
Jani Bele 26. november 2004. 10:28
No, Iztok, s pripombo o letošnjem razpisu za alpinistične inštruktorje si pa meni malo dvignil pritisk.Zadeva, ki je potem služila za zlivanje gnojnice po eni redkih podkomisij Komisije za alpinizem, ki je takrat aktivno delovala. Pravilnik sprejmemo zato, da se ga držimo - pustimo ob strani šalo, zakaj ob sprejetju ustave streljajo s topovi. In če popustiš za 14 dni, kje imaš potem "obraz", da si dosleden pri tistemu, ki mu manjka en mesec, eno leto? In sedaj k "rašiški" temi. Prijetno je, ko se na vrhu po preplezani smeri nasmehneš v fotoaparat - in takrat smo vsi prijatelji. Ampak če se v smeri slučajno ( bog ne daj ) kaj zgodi, te bo še tako nesposoben odvetnik zaradi tistih 14 dni ogulil do zadnjega beliča. Jani
Za prgišče sreče
Matevž Kramer - Matko 26. november 2004. 13:08
Dragi Jani, če so tebi mar samo tvoji beliči, v redu, tvoj problem, vendar jaz in meni podobni ne hodimo v gore zavoljo denarja temveč sreče ki jo vsi (prijatelji na vrvi) občutimo po opravljenem vzponu, ali pa grenkobe ko obračamo. In mi lahko verjameš, da sem še preveč mrtvih dal čez svoje roke in nobenemu ne privoščim tega. S fanti sem šel v Storžič ker sem jim hotel nekaj dati, ker so oni meni dali veliko. Ker se imam za izkušenega alpinista vem, da sem zadevo izpeljal korektno in varno in bi jo tako in nič drugače izpeljal tudi čez štirinajst dni z nič manjšo odgovornostjo. In ne vem, zakaj se mi dozdeva, da nas je ta denar ki ga dobimo (ao Rašica) od šole malo ½pokvaril½. In ker sem eden redkih, ki tudi potem ko pride nova šola delam še s starejšo generacijo šolnikov menim, da tisti ki čakajo da preteče teh 14 dni naj te fante tudi potem ne vozi naokoli, si fantje take hinavščine ne zaslužijo. Dali so denar za šolo, ki obsega določen program, prav, vendar zakaj ne morejo dobiti več. Ali ni ravno v tem kvaliteta naše šole in odseka. Vendar, pa brez podcenjevanja, ali ni Karamarjeva smer v Storžiču pozimi osnova ki bi jo morali dobiti tisti ta bolj zagreti tečajniki. Mejte se maksimalno Matko
Za prgišče sreče in denarja
Jani Bele 26. november 2004. 14:29
Matko, kar nekaj brcaš v meglo - kot da ne bi hotel razumeti napisanega v mojem sestavku. Ne pišem o tem, kdo je plezal, kaj je plezal, kako je plezal, kakšne občutke je imel itd. itd. Komentiral sem le tistih nepomembnih 14 dni, v katere bi se vtaknil kot član častnega razsodišča, če bi mu bila zadeva posredovana. In verjetno bi toleriral tistih 14 dni, kar pa sigurno ne bi v primeru nesreče naredil odvetnik, ki bi se mu šlo za odškodnino. Na žalost živimo v svetu, kjer po obdobju žalosti po nesreči nastopi vse prevečkrat obdobje pohlepa po denarju.In ker se ukvarjamo z nevarnim športom je prav, da smo seznanjeni tudi s to platjo. Drugače pa tisti, ki plezamo samo za denar ( Matko, kaj se boš še spomnil?) od tega, vsaj jaz, še nismo obogateli. Morda poznaš ti kakšnega? Upam, da na račun te tematike na letošnjem sprejemu ne bo kakšnih solza in vznesenih krikov o zmagi. Jani
Hvala Jani
Matevž Kramer - Matko 26. november 2004. 16:27
za nizke udarce. Matko
Nizki udarci?
Jani Bele 29. november 2004. 09:27
Je že v redu - trudil sem se samo obdržati nivo debate. Jani

Dodaj odgovor