žolne
Žiga Novak 5. november 2009. 09:37
pa ne une k v drevesa lukne delajo... :D no zdej pa resno... Ker si nameravam to sezono nabaviti žolno.me zanma če je še kak interesent...pa da se skp uzamemo pa probamo kak popust kje namozgat. ker nameravam uzeti v igluju me tudi zanima če bi bil kdo pripravljen kupiti lavinski komplet(žolna,lopata,sonda...) lp žiga
Enkratna ideja
Gregor Sluga - slugi 5. november 2009. 09:52
Jaz bi bil interesent za ORTOVOX - S1 Scanner 2.0 seveda če bi bila več kot 20% ceneje. Slugi
jz tud
Maja Grgič - Maja 5. november 2009. 10:29
Žiga, jz tud kupujem že predolgo tole žolno, tko da sem zraven pri skupinskem nakupu. Aja, tudi jaz sem za cel komplet. Pridem dans na ferajn, pa lahko še kej dorečemo.
še jest
Nina Bernard - nina 5. november 2009. 11:43
Jo kupujem že celo večnost. Če bo kakšna res ugodna varianta, sem zraven. Sicer so pa komplete pod zelo ugodnimi cenami prodajali lani. Ne spomnim pa se, kje (Anapurna?).
...prijazno opozorilo...
Matic Standeker 5. november 2009. 12:18
Ko si nabavljaš žolno velja premisliti, ali boš to žolno znal tudi uporabljati. Na odseku sem opazil, da si veliko ljudi kupi žolno, pa je zelo veliko ne zna uporabljati. Ne vem, mogoče se samo jaz počutim slabo ob misli, da če imam žolno, me bodo ostali našli (če slučajno kdo zna uporabljati žolno seveda), meni je pa itak vseeno, če bom znal poiskati koga drugega v primeru, da sem med nezasutimi. Ta pomislek velja upoštevati predvsem pri žolnah nižjega cenovnega razreda, ki omogočajo iskanje z zvokom (tj. nimajo vizualnega indikatorja s puščicami, ki te peljejo k zasutemu). Za tako žolno je potrebno VELIKO vaditi, da jo lahko tudi ustrezno in učinkovito uporabljaš. Pred leti sem pozimi vodil skupno turo za pripravnike, na kateri smo ponavaljali in vadili uporabo žolne. Vsem je bilo skoraj pod častjo, ker smo ponavljali in se nismo šli kakšnega resnega plezanja, na koncu pa smo ugotovili, da nobeden (vključno z mano) ni znal hitro najti zasutega z navadno žolno. Takrat sem se zamislil in si tudi sam kupil žolno z vizualnim indikatorjem, ker mi je postalo jasno, da si najbrž ne bom vedno vzel dovolj časa za vadbo uporabe navadne žolne. Žolna je nujna. Bolj nujna od lednih strojev in plezalnih derez. Še bolj nujno pa je sposobnost učinkovite uporabe žolne, kakršnokoli že kupiš. V upanju, da nam tako ali tako ne bo treba nikoli uporabiti tega znanja v realni situaciji, Matiček
super debata
Janez Toni - Janez 5. november 2009. 12:20
Podobna debata se je razvila pred kakim letom oz dvema in je še dostopna na VFju. Strinjam se z Matičkom z enim dopolnilom. Žolno, ki jo imamo, moramo znati uporabljati. Pa naj bo to starejši ali najnovejši model. Poleg tega je potrebno tudi znati sondirati in pa kopati! Nobena žolna sama ne odkoplje zasutega. Novejše žolne so boljše EDINO v primeru, da jih znamo pravilno uporabljati! Mogoče bi nam lahko Mrak enkrat pripravil predavanje na temo žoln, sond... skratka vsega, kar se tiče reševanja izpod plazov? Janez ps: Žolne bomo več vadili!
vizualizacija
Tadej Debevec 5. november 2009. 12:32
Novejše žolne z ekrančki so res fine (a je že kdo pomislil kaj se zgodi če ekran crkne?!). Sicer pa so za iskanje enega zasutega vse podobno hitre (ob pogoju kakovostnega in izurjenega iskalca), ko je pa v igri več zasutih so pa novejše brez dvoma v prednosti. Bistvena prednost novih je tudi da so dummy proof. Nekdo ki nima pojma bo z novo našel s staro pa niti podrazno. Še vedno pa imam raje da me išče usposobljen z f1, kot pa dummy z ultramoderno. Držte se, D
cel komplet
Petja Šušteršič - petja 16. november 2009. 13:17
...tud jst bi cel komplet LP, Petja

Dodaj odgovor