Reverso 3
Tine Sitar - tine 16. september 2009. 15:22
Preverite predno bo prepozno. Pa ne samo na zgoraj omenjenem pripomočku ampak na vsakem kosu opreme, čez katerega teče vru. Še link: http://www.saleskiao.com/node/213
res je...
Aljaž Škerlavaj - aljaz 16. september 2009. 21:53
tudi nekatere vponke so temu pojavu bolj podvrzene. Sam imam campove komplete, ki so sicer precej lahki, ampak se v njih ze pozna sled vrvi (pred par tedni sem koncno ugotovil, zakaj imam ze pri drugi vrvi roke po plezariji crne - ne od umazanije na tleh, kot sem prvotno mislil, ampak zaradi vponk, morda tudi grigrija).
...
Simon Rakovec 17. september 2009. 15:42
Ni mi dalo miru, pa sem sam preveril v našem \'forenzičnem\' laboratoriju. Dodobra sem si odledal površino varovala (Reverso in Reverso3) in nisem našel igle na prehodu obrabljenega dela v eluksacijo kot omenja v članku. Se pa jasno vidijo mehanske poškodbe in sicer odnašanje materiala kot bi ga odbrusil. Tip v članku navaja \'eluksirani nanos\', eluksacija ni nanos zaščitnega materiala tako kot galvanizacija, ampak elektrolitska oksidacija baznega materiala v našem primeru aluminija, aluminijev oksid je na kristalnem nivoju trdno sprijet z baznim materialom in se ne lušči (http://en.wikipedia.org/wiki/Anodizing). Se pa res v nekaterih primerih lahko pojavi stopnja na prehodu zaradi obrabe, zato, ker je trdota Aluminijevega oksida večja kot aluminija samega. Na spodnjih fotkah si lahko ogledate kako izgleda obrabljena površina (4x in 31,5x povečava). Največji vpliv na samo obrabo plašča vrvi ima penetracija trdih delcev (fin pesek, prah) v plašč vrvi, od tod velika obraba tako plašča kot varovala pri spustih po vrvi. Torej, čista vrv se manj obrablja.
še fotke
Simon Rakovec 17. september 2009. 15:43
Reverso, zgornji del
...
Simon Rakovec 17. september 2009. 15:44
Reverso3, zgornji del
...
Simon Rakovec 17. september 2009. 15:45
Reverso3, zgornji del 31.5x, vidi se 0.5mm zareza, posledica prehoda trdnega delca.
še ena
Simon Rakovec 17. september 2009. 15:46
Reverso3, spodnji del
...
Simon Rakovec 17. september 2009. 15:46
Reverso3, spodni del 31.5x Lp Simon
isto...
Žiga Novak 18. september 2009. 08:54
se je pri meni zgodilo na BD ATC guide... zobči počasi izginjajo :( lp žiga

Dodaj odgovor