Alpinistična šola 2009/10
Sabina Lodrant - Sabina 2. september 2009. 16:54
Nehote se mi v misli ves čas vriva analogija s plastičnimi vrečkami. Kako jo prodajalka v Sparu avtomatično potegne izpod pulta. In ko rečem, da je ne rabim, me najprej pogleda, kot da ne ve, kaj hočem reči, potem pa v njenem izrazu na obrazu vidim, da se ji zdim trapasta. Nekaj v smislu: A misliš, da jih bo potem kaj manj na svetu? Saj ne rečem, da ni fajn met vrečke, sam kaj se bo pa potem zgodilo z njimi? Si bodo naši otroci namesto bunkerjev ob reki gradili novoletne, s pisanim polvinilom ok
...
Črtomir Zavašnik - Črt 2. september 2009. 18:11
Sabina! Odgovor ni v odrekanju plezanja novim rodovom, ampak v spremenjeni miselnosti tistih, ki sedaj plezajo. Gora, sten, smeri in poti je še vedno dovolj za vse, ki želijo plezati. Le odločiti se je treba, da se pleza tudi kaj, kar ni v Miheliču, malo izven sezone in občasno stopiti preko meja RS. Ti to že nekaj časa počneš in sem prepričan, da gužva v steni ni tvoja stalnica. Prenesi to miselnost na nove generacije na skupnih turah (:)) in izven njih! Razloži jim, da težavnost in ime smeri nista vse, sigurno pa ne bistvo plezanja. Vsaj ne bi smelo biti. Žal se je ambicioznost, agresija, vsesplošno divjanje in ostalo kar spada k turbokapitalizmu vsakdanjega življenja, preselilo tudi v hribe, kar ni prav. P.S. Gre še kdo v Virensa al pa S raz M. Mojstrovke ta vikend:))))
vajine misli
Peter Juvan - PJ 2. september 2009. 22:30
vesel sem, da sem bil vajin sošolec :) pozdrav iz stanforda, iz kjer se bom kmalu preselil pod zelo obljudeno steno el capa - nekatere stene je pač "treba" občutiti :) peter
A jes kaj ne vem ?
Gregor Sluga - slugi 3. september 2009. 09:11
Očitno moram na sestanek danes, da se informiram o odločitvah sveta alpinistov. G
?
Janez Toni - Janez 3. september 2009. 11:49
Pomojem je Sabina želela povedat, da preveč ljudi pleza in da bi bilo prav, če letos pač nimamo AŠ? AŠ letos bo, info pa izveste na ferajnu! lp Janez
OK
Gregor Sluga - slugi 3. september 2009. 12:11
sam da bo, se mi zdi da je to ena prednostnih nalog odseka ! Sabina, zadnjič v Gabelhornu sva bila z M.Habjanom skoraj sama v steni, pa je bil čudovit sončen dan. Kot pravi Črt je potrebno izbrati le malo manj oblegano smer. Teh pa je v primerjavi z obleganimi vsaj desetkrat več !
...
Primož Karlo - beavis 3. september 2009. 12:56
ta tema je delikatna in po mojem mnenju ni nikogar na svetu, ki bi lahko reku, evo, tkole mormo nardit, pa bo vse vredu. Ne, ni prav, da imamo vsako leto alpinisticno solo. In ne, ne bi blo prav, ce je ne bi imel. Najbrz ni nikogar ki ne bi cutil, da z nasim svetom ni najbolje. Najlazje si je rect, da to ni tvoj osebni problem. Ampak razmislit vseeno ne skodi. Prednostna naloga odseka... Prednostna naloga vojske je novacit nove vojake. Zdravniki ucijo nove zdravnike in carovnice nove carovnice. Ljudje pac hocemo potomce, ker nas iluzija kontinuitete tolazi. Obstaja pa se kaj drugega na svetu, ce bi se malo oddaljili od vcepljene sheme, bi lahko zacaran krog morda vsaj zacasno prekinili.No moje mnjenje je da za ene stiri leta ne bi vzel tecajnikov, da vsaj drugo plat mal sprobamo. Samo zamislite si, kaksen bi postal ferajn. Drugace pa... Js ne sodim najbolj pod AO Rasica, kdo sem, da bi govoril. Samo v razmislek je ta sestavek
Svet alpinistov
Janez Toni - Janez 3. september 2009. 12:59
je o tem široko razpravljal (no, bili so tudi monologi pa ne bi poimensko) v ponedeljek. Vse info izveste danes na ferajnu, vabim pa vse, da o tem rečemo tut kakšno o alpinističnih šolah, gužvi v Mihelič-smereh in ostalem tudi po ferajnu! Janez
smeri, kjer ni gneče...
Janez Toni - Janez 3. september 2009. 13:24
...je v Centralnih Alpah kar nekaj. Z Rutarjem sva še vedno sama v avtu? Kje je zdej tle pravica? Zgrožen Janez
Alpinistična šola
Gregor Sluga - slugi 3. september 2009. 14:19
Mi je žal, da se nisem mogel udeležiti sveta alpinistov. Sem bil na žalost (ali srečo) v eni izmed manj obljudenih sten v alpah. Vprašanje ali organizirati alpinistično šolo ali ne ni novo. Na odseku sem od leta 1990 in vem le to, da je v mračnih dneh izostala tudi alpinistična šola, kar pa je bilo za odsek SLABO. Z velikimi napori Mateje Pate, takratne načelnice smo uspeli vzpostaviti novo sodobnejšo AŠ in normalno delovanje odseka. Obstoj AŠ se je tako izkazal kot ključ do uspešnega delovanja odseka. Zakaj ? 1. Na AŠ smo vsako leto pridobili nekaj novih obrazov, ki so nam preprečevali, da bi se med seboj poklali 2. v delo AŠ smo bili vključeni večinoma vsi aktivni člani odseka in AŠ je tako delovala povezovalno Mislim, da so glasovi ZA tudi sedaj podobni. Zavedam se problema velikosti odseka. Pa poglejmo malo aktivnost članov in bo takoj jasno, da to ni tako velik problem, kvečjemu pridobitev. Velikost odseka zahteva večjo urejenost in sistematično delo, kar pa tudi ni slabo. Sam sem izjemno proti opustitvi AŠ, pa četudi samo za eno sezono. V prid temu govori tudi bogata bera novih alpinistov, ki lahko uspešno priskočijo na pomoč. Če se bojimo velikosti se raje poslužimo ukrepov pri upisu, cena (manj prilubljeno, a nujno zlo) in omejitev vpisa (praktično najbolje).
...
Sabina Lodrant - Sabina 3. september 2009. 14:46
Na prvem mestu nisem hotela nikogar užaliti. O tem, kaj kdo pleza, se pač vsak sam odloča. Najbrž je težko na začetku plezalne poti it plezat v Frdamane police al pa Rjavino oz.bi se problem preobljudenih sten najbrž hitro rešil, če bi blo temu tako. Morda sem mal nerodno napisala, morda je zvenelo preveč vsiljivo - vsekakor tega nisem hotela in se oproščam, če je ratu kdo zato živčen al pa se je slabo počutu. Želela bi mal miru za vse - to je bil edini namen pisanja. Lp, Sabina
...
Iztok Rutar - iztok 3. september 2009. 15:39
Ne mislim nikogar poimensko in nobene neformalne skupine ali združenja na splošno, vendar dokler je glavni motiv na odseku druženje in s tem povezane raznorazne akcije in dogodki v stilu \'najprej 100 rašičanov v Virensa potem pa tekmovanje kdo bolje bruha iz mosta čez Kamniško bistrico\' naš glavni prepoznavni znak, bo malo težko omejiti nove in nove generacije prihajajočih, ki bi bili radi zraven zaradi tega ker so pri nas dobri žuri. Če se pa zraven še malo rekreiramo pa itak nemore škoditi. Naj bo zgornje samo neokusna pripomba, pri Sabininem prispevku je mogoče nekoliko čuden samo naslov na glede na nadalno vsebino. Sam si predstavljam alpinistično šolo kot nadaljevanje in nadgradnjo poprejšnjega udejstvovanja v hribih, v praksi pa polovica tečajnikov sploh še ni bila v hribih in se ga bojiš spustiti izpred oči že na dostopu po možnosti na poti. Kako boš potem od nekoga v nadaljevanju pričakoval kolikor toliko izvirnosti pri njegovi \'karieri\', če že v začetku zapade v začaran krog, \'pejmo se vlakec čez Igličevo\', hribov ne pozna, brezpotja in pristopi so pa itak brezveze in za penzjoniste, kaj pa bomo mi počeli tam, če friknemo 6a. Alpinistična šola naj bo to kar ima v prvi besedi naslova, za učenje samo varne hoje v hribe so drugi tečaji, kdor pa nima izkušenj in bi vseeno rad plezal brez \'nepotrebnega\' planinskega uvoda pa naj se obrne na gorske vodnike. Žuri so pa itak povsod, sploh glede na današnjo mobilnost.
še jest
Marko Gorišek - marGo 3. september 2009. 17:00
Pred dvema letoma, ko je padla ideja, da za eno leto ukinemo šolo in delamo na obstoječem kadru, da dvignemo nivo, sem bil za. Sedaj, ko vas bolj poznam in ko je družba bolj nainstant postala, sem pa prepričan, da bi leto dni brez šole ferajn zamru. Že tako je zmeraj manj ljudi aktivnih. Glede plezanja, se pa itak leze samo tisto, kar je objavljeno na internetu, pomoje je ravno obratno in se leze samo lahko dostopno in blizu, prave klasike pa samevajo. Folk se je pomehkužu in v hribih srečaš vedno bolj stare ljudi.

Dodaj odgovor