plezanje na TOP ROPE in nevarnost
Danes se je v Črnem Kalu zgodila že druga oz celo tretja nesreča pri varovanju na t.i. 'top-rope' (varovanje od zgoraj) letos.
Za kaj je šlo - plezalec je plezal na 'top-tope' in priplezal VIŠJE od sidrišča. Ko se je v dobri veri usedel v pas/vrv, se je naredila zanka, ki je odpela vponko na sidrišču in plezalec je padel na tla ter utrpel hude poškodbe.
To se lahko zgodi pri vponkah, ki nimajo zaklepa (npr. vponke z matico).
Predvsem pa pri plezanju na TOP-ROPE ne plezajte VIŠJE OD SIDRIŠ
ko smo ze pri taki temi, je kdo poskusal uporabljati kaksno drugo varovalo, podobno grigriju? na primer Fadersov Sum ali Trangov Cinch? Nacin podajanja vrvi pri grigriju mi ni prevec vsec...
btw, se mi zdi, da je se malo nesrec. danes sem v crnem kalu videl varovanje z veliiiikim lokom in gledanjem vstran... na sreco ni bilo padca.
aja, pa nekdo je imel svojevrstne uzitke: cez steno je zmetal vsaj 20 rol zvitkov racunov, ki so se med letenjem razvili in okrasili drevesa pod steno...
Jest sem mel včeraj priliko praizkusit TRI. Pa se mi osebno zdi slabo če ne celo nevarno varovalo. Zadeva sploh ne blokira v nekaterih primerih in ful je pomembno kako jo obrneš. Poleg tega pa je še pomoje odvisno kako obliko vponko imaš zraven.
Potem sem varoval z GriGrijem, ki je preizkušeno ok.
Domačini (in lokalni policaj) so po nesreči modrovali, da bi bilo najbolje steno politi z gnojnico... ljudje tako ne bodo več plezali in problem bo rešen... Policaju je manjkal samo še bananin olupek...
Nesreča prejšnji teden v Črnem Kalu se je zgodila zaradi neustreznega varovanja s tem varovalom. Po mnenjih iz strani nekaterih članov GRS (povzemam) naj bi bila naprava bolj NEvrana kot pa varna za uporabo. Osebno Trango cincha nisem preverjal, se mi pa vseeno zid, da je gri-gri preizkušen, se pa je potrebno zavedati, kaj vpliva na njegovo delovanje (debelina in starost vrvi, način vpetja vrvi, način varovanja/podajanja vrvi, način spuščanja).
Absolutne varnosti pa seveda ni!
Živjo vsem,
Da ne bo pretiranega posploševanja o (ne) varnosti določenih varovalnih naprav.
Mislim, da je Chinch čisto solidna naprava in ima pred drugimi avtoblokirnimi napravami za varovanje pri športnem plezanju celo nekaj prednosti (teža, uporaba na tanjših vrveh).
Osebno se mi zdi pomembno, da se zavedamo, da so tovrstne naprave (avtoblokirne) dobre za varovanje ob ustreznem rokovanju. Mogoče so pa za začetnike še celo slabše, ker se zanašajo na avtoblok sistem.
Varno še naprej,
Debeli
Živijo,
Ne vem sicer kako deluje Trango cinch, vendar pa se ne strinjam , da je Gri gri povsem varna naprava. Problem je v tem, da je refleks človeka v paniki tak da skuša nekaj narediti in ne tak da kar vse skupaj spusti. Na tak način so se, predvsem pri neizkušenih "varovalcih", že dogajale nesreče!
LPJ
Pri gri-griju obstajata 2 varna načina varovanja (mogoče še kakšen), nevarnih je pa veliko, eden izmed teh je lahko tudi, da vse spustiš (če je vrv nova, tanka). Očitno bomo to obdelali pod točko razno v četrtek!
lp JAnez
Gri-Gri se uporablja z tocno doloceno debelino vrvi (tako kot ostala varovala). To je od 10mm do 11mm (pise v navodilih in specifikaciji). Ce uporabljas predpisano debelino vrvi, nima veze ali je sama vru nova ali stara, Gri-Gri deluje. Tudi ce spustis spodnji strik, kar pa v samih navodilih vseeno pise da se NE dela. Ce pa ljudje kombinirajo nepredpisane vrvi z nepravilno uporabo, pa lahko posledice kasneje pripisejo sebi.
lp
Ocitno bom moral Cinch sam stestirati.
Na Trangovi strani je filmcek, kako se ga uporablja, in se mi zdi (glede podajanja) boljsi in bolj varen kot grigri (ne glede na nesreco v Crnem Kalu). Podobne trditve se najde tudi na internetu - da se z njim lazje podaja, tezje pa spusca...