Primorci??
Da malo podrezam....
Vidim, da se imate nekateri prebivalci Ilirske Bistrice za primorce. Mislm, da spadate v notranjsko-kraško regijo:) Vsaj za enkrat...., bomo videli kaj nam bodo nove politične odločitve prinesle.
lp
Predlagam da se stvar spremeni tako, da bodo Goriški spadali pod Goriško in imeli svojo pokrajino.
Lp, Luka
Če bi me bolj poznal, nebi provociral na to temo, saj večina s ferajna ve, da iz mene veje nestrpnost do slovenske percepcije prostora in se rad vidim nekje nad Kvarnerjem v slogi mednacijonalne skupnosti, kot že moji predniki (TIGR). Da pa se ne razpišem preveč in začnem žaliti vsevprek, poglejva kaj so rekli Bistrčani:
Bistriški volivci so na včerajšnjem (22.7.07 07) posvetovalnem referendumu pokazali, da si ne želijo v Notranjsko pokrajino, pač pa v Primorsko. Na vprašanje, ali podpirajo vladni predlog umestitve Ilirske Bistrice v Notranjsko pokrajino, je velika večina, 94,74 odstotka, odgovorila s proti, 5,16 odstotka volivcev pa je bilo za.
Ahaa
5. marec 2008. 15:16
5. marec 2008. 15:16
Pa sem vedno mislu da spada Ilirska Bistrca pod Dolenjsko..
No sej, če je pa pod Notranjsko pa tud prou..
popravek
Fantje ne ga srat: ko sem kot mulc stanoval v Bistrci (ne u Trnovmi) sem vedel za 3 mesta okrog Bistrce: Koper, Trst in Reko. Ljubljana? Šele pri zemljepisu, učila me je Sava, sem izvedel, da obstaja tudi Ljubljana.
Ali kot bi rekli v stari JLA: vreðaj ali nemoj na nacionalističkoj osnovi.
Tukaj smo vsi bistrčani občutljivi. Onih 5,pašemalenkost % so itak forešti, ki ne vedo zakaj se gre.
Če pa želi kdo daljšo lekcijo iz zemljepisa in zgodovine naj pride ta četrtek po ferajnu v Vinjo. Bistrška ekspozitura AO Rašica, bo na soft in tudi trši način pojasnila vsa dejstva ;-)))
Fakti za debato:
http://www.ilirska-bistrica.si/?lng=slo&vie=cnt&gr1=ref07&id=2007072313482345
http://sl.wikipedia.org/wiki/Ilirska_Bistrica
Prevod za neznalce:
Bistrc-Ilirska Bistrica
bistrčani-prebivalec Ilirske Bistrice (staroselc, Brčinc ali iz Doline ljubavi)
Trnov-prej Trnovo pri Ilirski Bistrici, sedaj del Bistrce
Sava-Maretova mama-tabuljša tršica (tega ne bom več poudarjal)
forešti-priseljenci
zakaj se gre-po Toporišiču pravilno - zakaj gre
:)
5. marec 2008. 16:53
5. marec 2008. 16:53
No vidim da je moja izjava dvignila veliko prahu. Sem mal preštudiral tole tematiko in je res, v večini regionalizacij spadajo Brkini z reko Reko pod Primorsko Slovenijo, so pa tudi grde bukve, ki govorijo/učijo napačno.
Se opravičujem in izrekam pohvalo kolegom, ki znajo povzdigniti glas za svoj kos zemlje takrat, ko je le to potrebno.
Lep pozdrav v primorske konce!
Sej ni panike, kaj govorijo bukle niti ni važn, enkrat smo bli pod Oglejem, drugič pod Dunajem itd., problem vidim v tej zatohlosti slovenskega prostora, ko se govori o Istri, je govora do kje je naše, pozablja pa se, da smo na veke vekov živeli skupaj z Istrijani, pa tu ne mislim samo Koprskega zaledja, ali pa, da so vsi pozabili kako smo mi zaledje Reke, ko Rupel zmagoslavno trobi, da so meje padle, pozablja, da je nam šele zrasla, mene zmer bolj drkajo ko grem čez, za Italijo in Avstrijo me pa boli patka, pa kva nej tm delam? No kr tko, upam, da še doživim svoj prostor brez mej! Pa doma bi rad delal, kot včasih, mogoče potem ne bom tako nestrpen.