Klini za vzpone s tečajniki
Iztok Rutar - iztok 13. november 2007. 22:59
Kot je bilo rečeno na začetku leta, se pred sprejemom podelijo bajne nagrade za vlačenje tečajnikov po hribih. Se pravi, klin za plezalni DAN za NENAVRTANO smer v hribih za tečajnika. Primer: Peljal sem dva v Novo Centralno v Babi, Relja scena ipd... nič v soboto sem peljal enega v Jeseniško, Jasso in Zajedo v NŠG... en klin Peljal sem dva v Znamenje ob poti... dva klina Peljal sem dva v Čihulovo in Zajedo v enem dnevu... dva klina Seznam vzponov z imeni tečajnikov, ki so vam delali
...
Matic Standeker 14. november 2007. 01:18
V preteklih letih je vodja tečajniške naveze vedno dobil klin za vsak ALPINISTIČNI vzpon s tečajniki. Definicija alpinističnega vzpona obsega tudi vzpon v navrtani smeri, če je le dolga vsaj 100 metrov. Ker je bila dosedanja praksa takšna in ker se vedno potem pogoje pri tečajnikih krpa tudi s takšnimi vzponi, ne vem zakaj vodje navez ne dobijo klina tudi v tem primeru. Klin je simbolična nagrada za tiste, ki si vzamejo čas in peljejo tečajnike plezat v hribe. Če to v navrtano smer, je mogoče tudi zato, ker ocenijo da bo to bolj varno ali pa razmere ne dovoljujejo česa drugega. Mislim, da se tečajnik marsikaj nauči tudi pri plezanju smeri, kjer mu ni treba izbijati klinov. Da ne bo to izzvenelo tako, da se borim za vsak klin. Se mi zdi pa takšno pravilo spet ena čudna ideološka borba proti nasverdranim smerem. Res je, rad vpnem sveder, še vedno pa sem tudi med tistimi, ki zabijajo kline in se mi zdi hecno eno zaostrovanje pravil, podobno kot se je to zgodilo pri pristopnih pravilih za izpit za alpiniste. Zdej se bomo šli še to - kaj pa če so na sidriščih svedri? Kaj pa če so že zabiti klini? Vsaj koliko metuljev in zatičev je treba namestiti na raztežaj? Kaj pa če je vmes že dovolj klinov? Ne vem, mogoče sem samo slabe volje ob pisanju tegale prispevka ali pa imam celo občutek, da se vedno dajemo za vsako zadevo. No, očitno se dajem tudi jaz saj pišem tale kilometrski prispevek.
Hec
Blaz Grapar - Blaž 14. november 2007. 08:00
Pa sej za navrtane smeri ne boš rabu klinov :) LP, Blaž P.S.: Zaostrovanje je verjetno zaradi tega, ker stvari zaostruje tudi KA na tem področju. Se mi pa vseeno zdi, da tečajnika več naučiš v hribovski smeri. Lahko pa da se motim.
..nadaljevanje Blaževega odgovora...
Iztok Rutar - iztok 14. november 2007. 08:30
Po kakšnem kjuču se bodo delili klini je bilo povedano in povdarjeno pri predstavitvi programa in plana šole ravno zato, da nebom spet izpadel kot glavni antifrikovski in antivrtalni fanatik. Kar se tiče učenja je moje mnenje napisal že Blaž, lahko pa da se motim. Glede časa ki ga zamnjka pa to, da tisti ki pač nima vzponov jih nima. Cilj šole ni nabivanje vzponov oz. na silo izpolniti pogoje da decembra pretepemo čimveč novih pripravnikov. Seveda pa se tudi tu lahko motim.

Dodaj odgovor