KOnc
Marko Bekeš - marko 5. november 2006. 12:41
Včeraj smo se še najvztrajnejši vrnili izpod belega Velebita. Iztržili smo še en dan patagonskega abzajlanja in hladen, a lep, včerajšnji dan, z zaključkom v Tomexu. Zdej se pregovarjam s centralno a bi mel 18 al 20°C v fletu. A premoremo kakšnega strokovnjaka za radiatorje ipd. na ferajnu?
strojne instalacije
Iztok Rutar - iztok 5. november 2006. 15:45
nekoč, davno tega, ko nisem bil še niti j..... tečajnik, kaj šele mlajši pripravnik, sem poslušal tudi nekaj na temo omenjeno v naslovu posta. Tam so nam rekli, (tako navaja tudi literatura) (matr bom izpadu pametn oz. napiflan) da je projektirana temperatura dnevnih prostorov, spalnic in WC-jev 20C, kopalnic 24C, hodnikov 15, stopnišč pa 10stC. (iz knjige strojne instalacije str. 120, 121) Koliko boš imel se ti bo poznalo pri plačilu stroškov ogrevanja.(več dovedene toplote za ogrevanje dodatnih 2stC) Koliko boš nastavil pa je v odvisnosti kje stanovanje v bloku je. Če je v sredini je več kot dovolj 18c ker ti itak spodnji in zgornji sosedi grejejo tla in strop, po zakonu o prestopanju toplote iz mrzlega proti toplemu oz. obratno pa še stanovanje.
zmanjšaj temperaturo
5. november 2006. 19:44
zmanjšaj temperaturo svojega doma za 1st.C in s tem zmanjšaj letno do 300 kg emisij CO2 v svojem gospodinjstvu, saj se povprečno 70% energije v gospodinjstvu porabi za ogrevanje. ta izračun temelji na predpostavki, da se prihrani od 5 do 10% energije na zmanjšano stopinjo celzija temperature. hvala za pozornost
heh
Blaž Kovač - :b 5. november 2006. 21:40
ne podpišem niti prvega niti drugega odgovora. AD 1: Mogoče so bajte in bloki že projektirani tako, sam v praksi je to čisti bullshit - če druzga ne je velik odvisn kolk so uničena okna in kolk so majstri zajebal centralno. Ti naštimaj temperaturo da bo punci kul - tko bo najbl mir - denarnica pa bo svoje povedala spomladi. AD 2: če grejemo 6 mesecev in pokurimo nekje 3000 l kurilca, po rutarjevi predpostavki 24-20-15-10 stopinj in če pol to znižamo za eno stopinjo - kolk manj pokurimo? Po moje ne prišparaš 500 litrov za to stopinjo (prej kakih 250, ker gre za normalne temperature, ne ektremno vroče in ekstremno hladne). No in iz teh 500 litrov (500 kg približno) goriva, mene težko okol prineseš, da prišparamo 300 kg co2, pa če se še tako lepo sliši. Prej kakih ... 30. tud sam preklinjam ogrevanje, tko damoram mal pojamrat. :b
S kom se že pogovarjaš o temperaturi?
Andrej Blatnik 5. november 2006. 21:53
S centralno kurjavo ali s centralno komando?
....
Primož Karlo - beavis 5. november 2006. 22:54
kam gre po tvojem ogljik, zgine? in kolk ga je u nafti, kr precej a ne da
heh
Marko Bekeš - marko 6. november 2006. 08:34
Me veseli, da vam je dolgčas, ampak noben ni napisu "Prštimaj kombinirke, macolo in mrzu pir, pa pridem zrihtat." Rutar: Zgornji sosedje so golobi, vsi tehnični detajli ustrezajo normativom grupe TNT. Investicije večje od dihtung za vrata/okna zaenkrat odpadejo. Za 20° se trudim na višini 1,5m v dnevni, pri tleh je težko več kot 15. Ekologija: Se strinjam, samo da me neha zebsti. Čakam na akcijo fuzijskih reaktorjev v Merkurju, pol bo pa mir s stroški, mrazom in svinjarijo.
Sevanje
Blaz Grapar - Blaž 6. november 2006. 10:20
Če si šele začel kurit potem malo počakaj, da se stene segrejejo. Kljub temu, da lahko zrak relativno hitro pogreješ bo občutek mraza ostal dokler stene sevajo hlad. Ko boš stene segrel bo občutek bolj prijeten in temperatura bo bolj konstantna po vseh delih sobe.
vir
6. november 2006. 10:32
nisem citirala vira... vsi zgornji podatki so iz filma NEPRIJETNA RESNICAAAA nadaljnje izobraževanje je možno na www.slovenija-co2.si
...
Črtomir Zavašnik - Črt 6. november 2006. 11:15
pozabi na centralno, raje daj nase tisto svojo puhico iz 80-ih in ti bo toplo celo zimo, pa še prišparal boš za kurjavo.
moja izkušnja...
Janez Toni - Janez 6. november 2006. 13:30
Tale naslov je skor kot osebna izpoved... :) Jest mam drgač ponoč oz ko me ni v stanovanju 18 stopinj (ja, tut roža mora živet), ko pa sem pa načeloma 21. Sicer so stroški za mojih nekih 52 kvadratov pozimi neki čez 20 jurjev, ampak ni ga lepšga kt se zbudit in vstat iz pojstle v toplo sobo! Se bom pa letos potrudil in probal čimveč kurit kamin na drva... Je bolj poceni, sploh če maš drva, pa še romantično je bol! Ajd! Janez
Drva
Blaz Grapar - Blaž 6. november 2006. 16:18
Drva so trenutno še vedno najcenejši vir ogrevanja. Vsaj v sloveniji je tako.
Ni panike!
Marko Gorišek - marGo 6. november 2006. 16:36
Evo se jest. Bekes, pa sej 18 stopinj ni tako malo, zdrzi, mi smo s tabo. marGo ps. mogoce bi malo radijatorje predihtal... al pa, ja dejte se bl stiskat pa bo

Dodaj odgovor