Navrtavanje smeri v hribih?
Blaz Grapar - Blaž 26. julij 2005. 12:16
Kot sem prebral je tudi Kamenkov kamin na Vršiču dobil svedre. Res ne vem kam to pelje. Zakaj je bilo to potrebno? A se ni dalo drugače opremiti? Očitno pri nas res ni nobenega kodeksa ali pa navodil, ki bi to uravnavala. Res škoda da se to v zadnjem času vse bolj pojavlja. Še malo pa bo tako kot ponekod v Chamu, kjer je že kar nekaj smeri v katerih so svedri pa bi se verjetno dalo tudi drugače. Kot pravi Gorišek...Človek si je res zavoljo svoje komoditete pripravljen vse podrediti in unič
Panka nm manka
Matevž Kramer - Matko 26. julij 2005. 12:54
Se strinjam z Blažem, ni odnosa ni vrednot. Matko
Opomba
Tadej Debevec 26. julij 2005. 14:21
Svedrovci (in ne svedri) so v smeri Steber ob Kam. kaminu in na v Kam. kaminu. (sodeč po AN). Osebno menim, da bi bilo potrebno omenjeno problematiko urediti sistemsko, z nekakšnim pravilnikom oz. kodeksom KA, ki v naši krovni organizaciji (PZS) pokriva alpinistično področje. Lep dan in lepo vreme vam želi; vaš purist Debeli
etični kodeks
Iztok Rutar - iztok 26. julij 2005. 16:18
Etični kodeks alpinizma si lahko preberete na strani Komisije za alpinizem, pravi pa: 'Varovanje s svedrovci naj bi bilo sprejemljivo pri opremljanju športnih smeri v določenih nižje ležečih stenah. Stene v gorah se tako smatrajo kot področja avanturističnega alpinizma, kjer je sprejemljivo uporabljati svedrovce pri prvenstvenih vzponih od spodaj, nikakor pa ne pri ponavljanju obstoječih smeri, ki so bile preplezane brez uporabe svedrovcev. Če se nekomu zdi prehrabro plezati brez svedrovcev, potem naj premisli in pusti linijo za prihodnje generacije plezalcev, da jo preplezajo ali ponovijo.' Kako je s kodeksi, vrednotami itd v praksi pa je itak znano.
opomba Blažu
Marko Gorišek - marGo 26. julij 2005. 16:24
Glede komoditete. Ti citiraš mene, jest pa dr.Miho Potočnika("Zlata naveza", TURISTOVSKI KLUB S K A L A JESENICE), katerega knjigo si mi posodil ti Blaž! Evo kaj je modri mož menil o mojih krajih: Dr. Miha Potočnik je izjemnost Snežnika visoko cenil in to potrdil z mislijo: "Snežnik ni le gora, Snežnik je veličastno kraljestvo!" Snežnik je domačinom na obeh njegovih straneh starodavni simbol in vse svoje življenje in delo povezujejo s svojo goro. ps.očitno sem od teh domačinov ostal samo še jaz LP
neverendingstory
Marko Bekeš - marko 29. julij 2005. 19:48
Men se pa zdijo te debate že mal brezvezne (ne vzet osebno, Blaž). Važno da grem lahko spomladi v Staničev vrh ali pa tist nad Jezerskim, če mi pašejo svedri, lahko pa si izberem kakšno prazno steno in klofam od vstopa do izstopa. Osebno ne vidim kakšne posebne razlike v plezanju pošteno nabitih klasik in nasvedranih smermi, razen v primeru padca v kakšnem lažjem cugu; v obeh primerih vstopiš s kompleti. Sicer pa je edino pravo plezanje soliranje. Ko si prepričan da zmoreš in ne rabiš psiholoških bergel, so štrik, soplezalec in ostala šara samo ovira. Potem postane vprašanje, ali plezaš mimo svedrov(cev), klinov ali sploh ničesar, povsem irelavantno. Howg!

Dodaj odgovor