LEDENIŠKI TEČAJ
Preden odidete na dopuste in se razkropite objavljam razpis za ledeniški tečaj, ki ga organiziram v okviru programa PD Rašica konec avgusta.
LEDENIŠKI TEČAJ
Oberwalderhutte
2973m
27. in 28.
avgust 2005
Znanje hoje po ledenikih in reševanja iz ledeniških razpok je ob zadnjih slabih zimah in višjih temperaturah v visokih gorah nuja in večkrat tudi realnost, saj so ledeniki vsebolj razpokani in nevarni. Zaradi oddaljenosti pravih ledenikov bo tečaj trajal dva dni, prvi dan v znam
Ledeniški tečaj se mi zdi prava stvar in se ga bom najverjetneje udeležil, vendar cena se mi pa zdi pretirana (sploh za nezaposlene). Če prav razumem je tečaj internega značaja in je namenjen samo članom Pd Rašica (kakšna je cena za zunanje?)!
Pred kratkim je bil razpis za podoben tečaj, sicer namenjen starejšim pripravnikom AO, v organizaciji PZ (?), cena je bila 21000 sit in je vključevala prevoz...
Torej Slugi, zanima me, če je tako visoka cena res potrebna, oziroma kaj botruje tej ceni?
Hvala,
Borko V.
Zdravo !
Lani sem podoben tečaj organiziral za 20.000 SIT, ker je bilo to poskusno in zgolj za člane AO Rašica (interno). Tokrat je tečaj organiziran za celoten PD in ne več poskusno, a še vedno s popustom za člane PD. Za zunanje opazovalce postavljam ceno na 30.000 SIT, ki se mi še vedno ne zdi previsoka za dvodnevni tečaj. Sam sem bil na večih enodnevnih tečajih (računalniška stroka), ki so mojega delodajalca stali preko 50.000 SIT za en dan (od 9.00 do 16.00). Letošnji ledeniški tečaj vodim na pobudo vodniškega odseka.
Razlika med tečajem, ki ga je organizirala komisija za alpinizem in mojim je v tem, da je PZS načeloma neprofitna organizacija (pokriva zgolj svoje stroške), jaz pa daleč od tega. Ne bom reku, da od vodništva živim, a je prihodek od vodništva pomemben del mojih dohodkov.
Da ne bo pomote, še vedno opravim dovolj volonterskega dela na PD in AO, a nekje pač moram povleči črto. Letos naprimer brez plačila peljem društven izlet na štiritisočak Ecrin in zahteven pristop na Divjo kozo. Pri vseh teh tura in tečajih se srečujem z veliko odgovornostjo in tega se mi brez plačila enostavno ne ljubi več kot toliko.
Vem, da te razlaga ni osrečila, upam pa, da ti je vsaj predstavila moje poglede na dejavnost.
Gregor Sluga
gorski vodnik pripravnik
:b bi samo rad dodal, da je zadeva odlična in da je to vsekakor naložba v znanje in da se ti vsekakor splača iti. Mislim da ti to lahko vsak potrdi, ki je bil lani tam.
Odsvetujem ti pa, da vlačiš gor six-pack, ker ti bo hitro žal ;)
:b
Ja bom še jaz par besed dodal.
V jeseni sem bil na tem tečaju in ne morem prehvalit.
Cena se mi zdi primerna, glede na to kaj se lahko tam naučiš.
Dejanskega raševanja iz razpok se na domačem terenu ne da preizkusit. Poleg tega je veliko bolje, če vse manevre preizkusiš v realnem okolju pod budnim očesom inštruktorja. Sej je vse to opisano v knjigah, pa simulirat se da na kakem snežnem pobočju - ampak to je neprimerljivo.
Rajši kupim kak kos opreme, ki na sebi nima napisa kake bleščeče znamke, in dam tistih 20, 25.000 sit za čudovit vikend med ledeniki in dobro družbo.
Edino moje opozorilo pa je, da se naj ob tako organiziranem tečaju in ob taki ceni ras zagotovi dovolj veliko število inštruktorjev glede na število udeležencev.
Lansko leto nas je bilo na tečaju kar veliko (inštruktorja pa dva) in so morale naveze kar pogosto čakat na to, da je kdo prišel pogledat če se vse dela po pravilih.
Tadej
Mogoce se cena slisi res visoka pa se prevoz je treba dodati. Ampak: zadeva ni dalec, opreme ne rabis toliko, da se ne bi mogli stirje zbasati v avto, kar stroske prevoza naredi res nizke. Tecaj sam pa je idealen za prve izkusnje z ledeniki, naucis se veliko, koca je izvrstna, da o hrani ne govorimo. Stvar je vredna svojega denarja in jo priporocam.
Lp
Lui