Čača in kačapuri - ჭაჭა და ხაჭაპური

Vito Arh - Vito Arh 29. marec 2024. 23:10

Kratek potopis

Rašiški plan, da gremo na turno smuko v Bosno in Črno goro se je zaradi pomanjkanja snega izjalovil. Zato smo se na hitro odločili, da odfrčimo v Gruzijo. Tako smo se v nedeljo 3. marca odpravili na pot.

DNEVNIK

Ponedeljek (prihod in smučišče)

V ponedeljek smo prišli v Mestio okoli 10. ure po lokalnem času. Namestili smo se pri družini, v katero se je omožila Slovenka Ana. Po kosilu so nas nekatere že zasrbeli robniki smučk, zato smo jih trije preizkusili na lokalnem smučišču (ostali pa so odšli na spoznavanje mesta). Smučišče ima za dostop ima 6-sedežnico, na smučišču pa vozi nova 10 sedežna krožno kabinska gondola. Vozovnice smo kupili za dve vožnji in plačali 7 eur. Ok, smučke so bile potestirane, čas je bil za večerjo in spanje. 

Torek (Tsirniari 3200 m.n.v.)

Zjutraj smo se odpravili na prvo turno smuko na Datsili, ker smo sklenili, da za uvodno turo ne bomo pretiravali. Ko smo nabirali višince v zatrepu doline, nas je namesto Datsilija premamil pogled na Tsirniari (3200 m.n.v.), kar je za nas pomenilo konkretnih 1600 višincev. Spust je bil fantastičen. Najprej nekaj suhega snega, vmes 50 višincev skorje, vse do avta pa trd in po vrhu zmehčan sneg. Za vriskat.  Jutri bo spet nova dogodivščina na sporedu.

 

Sreda (Guli pass 2954m) 

Po obilnem zajtrku smo štartali na eno krajšo turo, ker je bila včerajšnja precej dolga oz. precej daljša od pričakovane. Današnja pa nam je postregla s samo 1400 višinci in 12 kilometov je predstavljalo nekaj več prehojene poti prejšnji dan. Bili smo na Guli pass, kjer je nadmorska 2954m. Najprej sončno, na vrhu je že snežilo. Smuka je bila bistveno težja od včerajšnje. Skorja, trdo, mehko. Vse se je menjalo precej hitro. Ampak ni bilo slabo. Srečali smo ene Poljake, se dogovorili, kje se dobimo zvečer in smo se res dobili. Povabljeni smo k njim na Poljsko in mi smo jih pivabili k nam. Fajn pobje. In to je za danes vse.

 

Četrtek (smučišče Hatsvali)

Danes je bil dan za počitek. Večina nas je šlo na smučišče Hatsvali, nekateri pa so se odličili za raziskovanje okolice. Celodnevna karta na smučišču je 17 €. Vreme se je menjalo od sneženja, oblačnosti, sonca (ki ga glede na napoved nihče ni zares pričakoval). Smučali cel dan, malo po urejenih progah, veliko izven. Noge so trpele že pred 12. uro. Ok, ob 16h smo nehali, ker se naprave zaprejo.

šoferja smo povabili na pivo, potem pa je napočil čas za večerjo. Kot vsakič okusna, raznolika, ...

Po večerji smo šli v rusko savno. Savna, mrzla kopel, zunanji jacuzzi, fantastičen ambient!

 

Petek (smučišče Tetnuldi)

Juhej, danes je bil spet dan za počitek. Zjutraj smo vsi odšli na smučišče Tetnuldi. Spet sodobna oprema, a zaradi slabega vremena (sneženje, megla, občasno veter) ni delovalo v celoti. Vidljivost se je gibala med 0 in nekaj 100 metrov.

Smučišče je zanimivo za freeriderje, večinoma se smuča izven prog. No, urejenih prog je reees malo. 

Prisotne so bile še druge zabavne stvari: vožnja do smučišča in nazaj. Ceste niso plužene, klanci so ledeni. Vožnja s pogonom na vse štiri z zaporo diferenciala je obvezna. Kljub zapori smo nazaj grede bočno drseli kakih 10 metrov, preden je vozniku uspelo kombi spraviti v običajen položaj. In še kasneje smo bili tako nagnjeni, da nas je bilo vse pošteno strah, da se zvrnemo. Nika iz naše ekipe je rekla, da se je kombi peljal vodoravno. 😁

Zvečer smo se spet precej in dobro najedli. No, resnici na ljubo v Gruziji še nisem slabo jedel. V mestu smo še enkrat srečali naše kolege Poljake in šli skupaj na večerno pivo. 

 

Sobota (Koruldu ridge 3400m + Ledenik Chalaadi)

Nastopil je za mnoge en najnapornejših dni, ker je bilo treba zgodaj vstati. Rezerviran smo imeli cat (ratrak), ki nas je peljal na Koruldi lakes (2400m). Od tam pa smo v vročem sončnem dnevu nadaljevali peš do Koruldu ridge, na višini 3400m. Sledilo je 1800m spusta po svežezapadlem snegu čez prekrasen ledenik Chalaadi (ki se razprostira pod Ushbo), na katerem pa ni bilo opaziti ledeniških razpok. Od 1800m spusta, smo imeli samo 1700 višincev goste megle, ki je botrovala vidljivosti ne več kot 0,5m. Če že vidljivosti in s tem povezanih prekrasnih razgledov nismo imeli, smo bili vsaj brez signala. Niti sms šoferju ni bil poslan, da bi nas lahko prišel pravočasno odpeljati.

Po večernem sprehodu skozi Mestio in nekaj pubov smo se podrzali v postelje.

Nedelja

In tako smo dočakali naš zadnji dan. Zaradi vremenske napovedi smo se odločili za smučišče Hatsvali. Novozapadlega snega je bilo toliko, da smo pofurali prav vse - urejene proge (ni jih veliko) in vso gmajno. Enostavno za vriskat. Kot pravi Erik: pow-pow day. Sicer mi ni čisto jasno, ali s tem misli na powder ali na padce, ker se je včasih pohvalil, da je pou.

Smučarskih vozovnic (celodnevnih za 17 Eur) nismo izkoristili do konca. Predčasno smo zaključili s smučanjem, ker je bilo potrebno še spakirati in oditi na večerjo. V hotel Posta smo povabili gostitelja Ano in Mateta in preizkusili še nekaj Svanske kulinarike. Zvečer pa nas je čakala vožnja v Kutaisi na letališče, ki pa sem jo prespal in se je ne spomnim. V Ljubljano smo prispeli okoli 12ure v ponedeljek. 

Rubrika dva stavka

V dveh stavkih odgovori:

Nika Gričar

Vprašanje: Kako je prav - "Fell in love with Georgia ali Fell in love in Georgia"?

Odgovor: Vse je prav, ko je srce odprto. In v Gruzijo se je lepo zaljubiti, veš, da se boš vedno znova vrnil in se zaljubil kot da bi bilo prvič.

 

Erik Trkman

Vprašanje: Koliko svojih smučarskih padcev si naštel v Gruziji?

Odgovor: V gruziji se je padalo, ne bom zanikal. Mislim da sem naštel 7 padcev ali več, je blo tako lepo da sem pri drugem nehal štet 😁

 

Igor Krevelj

Vprašanje: Kaj imaš raje: smučanje v difuzi ali slabo vreme na smučišču?

Odgovor: No, ni težko slabo vreme na smučišču. še posebno če lahko smučaš vsepovsod.

 

Renata Zaletelj

Vprašanje: Ko si se vrnila iz Gruzije, se ti zdi, da si izpopolnila "cha cha" ali "cha cha cha"?

Odgovor: Sem izpopolnila vijuganje po pow pow in krmarjenje med cha cha cha".

 

Metka Ceklin

Vprašanje: Kakšen vpliv na tvojo smučarsko samozavest je imela Gruzija?

Odgovor: Ugotovila sem, da še vedno slabo smučam po vseh 10 letih turnega smučanja in da je to kar malo žalostno. Nimam več neke volje smučat... Je bila pa dobra hrana!

 

Ajda Sazonov

Vprašanje: Kako bi opisala razgled na ledeniku Chaladi Glacier? Je Mestia zanimiv kraj za ogled?

Odgovor: Razgled na ledeniku je bil "one big adventure", brez navigacije bi bilo v tej megli precej težko. Mestia je turistično zanimivo mesto za 2 days trip, kjer spoznaš gruzijske prostoživeče krave,ovce,pujse,konje.

 

Vito Arh

Vprašanje: Kakšne so tvoje asociacije na Gruzijo?

Odgovor: Kulinarika: oreh, koriander, zelenjava, kačapuri. 

Ceste: luknja pri luknji, živali na cesti - krave, konji, pujsi, ...

Ljudje: zabavni

Gradnja: katastrofalna. Ravne stene ali stropi so prava redkost. Energetska učinkovitost ni potrebna (vsaj v pokrajini Svaneti), ker imajo brezplačno električno energijo.


Galerija


Število komentarjev: 0

Dodaj komentar

Za komentiranje se prijavite.