Pod Prisankom

Mitja Kelemen - Mičo 5. februar 2024. 14:35

Ko beremo poročila, je videt, da so razmere v grapah in stenah odlične za plezarijo. Pravo zimsko uživancijo mi predstavljajo le slapovi, o katerih pa ni kaj dosti novic. Vendar mi na ušesa pride informacija, da se pod Prisankom vseeno kaj najde. Ker smo že zmenjeni za plezanje v soboto, spremenimo prvotne plane in že smo pred 9 zjutraj parkirani pred kočo na Gozdu in urno marširamo proti slapovom. Od daleč je videt nekaj ledu v Centralnem in Desnem, mislim si » neki pa bo sigurno danes«. Centralc zgleda od daleč zadovoljivo, vendar, ko se mu približamo, se opazi razpoka na zgornji četrtini sveč. Nič, zavijemo desno v breg proti Desnemu. Tam sta že dve navezi, tako se postavimo v vrsto.
Štart plezanja brez posebnosti, v drugem raztežaju slap pokaže prvič zobe in ponudi kar tehnično prečko po tankem ledu. Sigurno ni pomagalo, da fašeš štrik direkt v faco, od naveze, ki se odloči obračat. Tretji raztežaj je sveča, ki pa ni vredna zaupanja. To se lepo potrdi ob povratku, ko se spuščamo ob njej in poslušamo žuborečo pesem vode, ki se pretaka v njeni notranjosti. Tozadevno se odločimo in jo v dveh raztežajih obvozimo po slapu in grapi na levi.
Tako stojimo pred zadnjim raztežajem, kjer obrne še ena naveza. Mi pa se le odločimo probat. In tokrat se je obrestovalo. Zadnji raztežaj ponudi lepo pokončno plezarijo in pravo uživancijo. Vse skupaj zmoti samo vprašanje »A je varno???«, v moji glavi pa » Valda. Plezam po zmrznjeni vodi, visoko nad temperaturo njenega faznega prehoda« v javnost pa pride le srednje suveren »JA«.
Med varovanjem na zadnjem sidrišču le s težavo požiram sline, saj pogled uhaja proti bleščeči belini škotskega podaljška. Punci prepričam, da se sprehodimo po grapi do konca in si ga le pobliže ogledamo. Vendar punci nimata apetitov po Škotski, vsaj ne plezanju, obrnemo in se v petih spustih spustimo do vstopa v slap.

Toplota zadnjih dni sigurno ne bo dela dobro slapovom, vendar upamo na še kako pošiljko mraza letos :D .

 

Plezali 3.2.2023 Desni slap pod Prisankom WI4, Špela Kadunec, Tjaša Knez, Mičo


Galerija


Število komentarjev: 0

Dodaj komentar

Za komentiranje se prijavite.