Zgrešena uživancija (kombinacija Skovirjeve smeri in Grape med Ledinskim vrhom in Veliko babo)

Erik Trkman - Erik 27. januar 2024. 18:52

Plezala Erik in Jernej (AO Vipava)

Namen je bil splezati grapo med Ledinskim vrhom in Veliko babo. Vse super dokler ne zgrešiš vstopa v grapo in splezaš polovico Skovirjeve smeri, nato prečiš v pravo grapo in oddelaš do vrha grapo. 

Razmere: Za vstop sva imela slapek, nato se je Skovirjeva smer zdela luštna in sva nadaljevala po njej. Težave nastopijo zgoraj, kjer te pričaka relativno slabo zalit kamin. Malo po skalah, malo po ledu, malo po škripavčku. Vendar se je splačalo, malo si mogel stisnit pa je šlo. No Jerneju je bilo lažje, saj je plezal ta del kot drugi. Pod kaminom je bil 1 klin, dodatnega sem zabil. Na vrhu sem naredil sidrišče na fiksno skalo. Varovala sva se na kline in metulje. Od tu sva potegnila eno prečko, da sva prišla v prvotno zastavljen cilj. 

                                V smeri    

Grapa je lepo zalita, cel čas je dober sneg. Od tam kjer sva midva prišla v grapo, pa do vrha so razmere vrhunske. Tik pod vrhom je manjši slap, ampak zaradi varnosti sva ga raje obvozila, saj je teklo pod njim. Pred izstopom je večja kloža, ki je že rahlo napokana. Bolj primerno je prej skreniti na markirano pot ki je na levi strani.

                                         Pogled v grapo

Sestop je bilo pa eno veliko gaženje od izstopa do Žrela, 3/4 poti sva bila do kolen oz. do pasu. 

Pogled v grapo iz sestopa 

Skupno sva potrebovala 10,5 ure.

Luštno je blo, ni kaj dodati. :D 


Galerija


Število komentarjev: 0

Dodaj komentar

Za komentiranje se prijavite.