Meč, Mali Koritniški Mangart

Rok Hočevar 24. avgust 2023. 18:14

S Perico sva se to poletje že parkrat menila kam vse bi lahko šla plezat skupaj. Zadnjič sva izvedla Južni raz v Skuti, ki je bil nekoliko tolažilna tura namesto ene fine, a ob dostopu mokre, smeri v Skuti. Tokrat pa je ideja nanesla na Meč v Malem Koritniškem Mangartu. 

Proti večeru sva se od Lago Superiore odpravila prespat pod steno. V vodničku je namig za idealno mesto za bivak in stalni potoček. Potoček se je prikazal zadnji moment, bivak mesto pa je z razgledom na dolino in mlečno cesto morda res idealen, a priporočam podlogo za napihnit in armič za dodatno zaščito :) Še štrik pod glavo pa je bila postelja nared. Pred spanjem večerni klepet ob soju zvezd, nad nama pa linija Meča, videlo se jo je namreč še ponoči. Morda je bil to zame najboljši spanec v celem poletju; svež hladen zrak in popolna tema.

Zjutraj auf ob 6ih, počasen zajtrk in ponoven ogled smeri, dostopa 10 minut in že plezava. Na začetku smeri je bilo potrebno nekaj vijuganja, da sva se izognila nastalemu podoru. Po razu smer poteka navpično, skala mestoma ni med boljšimi, izpostavljenost pa je :) Detajl smeri sem dobil jaz, česar sem bil izjemno vesel, kar mi je to predstavljalo  "ta plezalni" del smeri, ki sama po sebi ni bila tako konstantno plezalnega značaja šeste stopnje.  Po detajlu čez previs nazaj na raz in po razu navzgor. Do zadnjega dela smeri sva plezala cug cug, potem pa sva se zmenila, da pleza Peter naprej in vsake toliko potegneva štajerca. Vlekla sva dolge raztežaje, a vseeno na vrh smeri prišla precej pozno. Po izstopu iz smeri sledi spust po naloženem terenu vse do bivaka. Tam malica, potem pa po via della vita ferati dol v dolino. 

Celodnevna, dolga in zahtevna tura v super družbi :)

Plezala sva Rok Hočevar in Peter Hrovat, aka Perica. Smer je Meč, Mali koritniški mangart, VI+/V-VI, 800 m

______________________________________________________________

Še par koristnih dodatkov k opisu za bodoče plezalce: 

- Prostor za bivak se nahaja ob planinski poti tu: 46.444804, 13.675542, zraven njega je izvir, splača se imet nek mali košček plastike ipd. da vodo normalno dobiš v flašo (ali pa se greš McGajverja kar je tudi ok). Splača se prespat, drugače je tura predolga.

- Opis smeri nad detajlom je skopo napisan: "od tu greš samo še po razu." Raz je širok 15 m in imaš kar za zbirat kje potegnit smer. Če bi šel še enkrat bi se poskusil držat boljše skale, ne pa lažjih prehodov. Možnih variant za plezanje je v tem delu veliko.

- po izstopu iz smeri greš desno 50 m po grebenu in se potem, ko prideš ob vertikalno steno MKM obrneš na levo ter se strmo spuščaš po naloženih poličkah proti bivaku na grebenu. Za bivakom greš po levi strani grebena po uhojeni poti in se po cca 100 m začneš spuščati po Via della vita. Smer je jasno označena od te točke naprej.

- časovnica v tej smeri teče drugače kot sem bil do sedaj navajen cca 100-120m/uro plezarije.


Galerija


Število komentarjev: 0

Dodaj komentar

Za komentiranje se prijavite.