Stetind, Lofoti - Norveška

Rok Hočevar 17. avgust 2023. 06:51

S Katarino sva se 10.7 odpravila na Norveško na goro Stetind, nacionalni vrh Norveške. To je 1391 m visok monolit, ki krasi pokrajino daleč naokoli. Za vzpon sva si izbrala smer V-, ki poteka s prvega vrha preko spusta na sedlo in nazaj navzgor na previ vrh. Prečka poteka nad 700-800 metri “lufta” v kosu, ob katerem marsikdo zmrzne, drugi pa smo uživali :) Prvič v življenju sem doživel takšno izpostavljenost v hribih in tega se res ne da opisat z besedami.

Smer je večinoma poplezavanje 4. stopnje, z vmesno prečko V-. Spust poteka po isti smeri tudi nazaj, vmes je en abzajl v območju prečke. Skala je najboljša, kar sem jih do sedaj videl (vključuje tudi val di mello in cadarese ipd). V smeri ni niti enega klina ali zataknjenega frenda - so smer v celoti očistili in je res lepa.

Spodaj pa še nekaj razgledov z vrha in izpod smeri, vmes ni bilo časa za fotke. Še se bomo vrnili, v glavni steni je ostala ena poka stopnje VII, ki bi jo z veseljem splezal, če bi našel so-entuziasta za take reči :)

Aja, je pa to edina tura na katero sem do sedaj šel brez čelke ker je do 17.7. bil tam polarni dan in sonce ni zašlo ;) luksuz.

 

 


Galerija


Število komentarjev: 2

Anže Vasle - Vaso - 18. avgust 2023. 14:36
Najs!

Marko Guna - guncyskuncy@gmail.com - 23. avgust 2023. 22:47
Huda, bravo!

Dodaj komentar

Za komentiranje se prijavite.