Trije trentarski mušketirji v Srebrnjaku

Jana Štenkler 16. avgust 2023. 10:05

V petek ko so nekateri šele prihajali na ROF, smo drugi že v zgodnjih jutranjih urah pili kavo na tabornem prostoru in se počasi odpravili proti zadnji Trenti. Mifi, Matevž in jst, trije trentarski mušketerji smo začeli s hojo proti planini Zapotok. Hitro smo se okrepčali, popili malo bistre vode in nadaljevali pot proti Bavškemu grintavcu, kjer se kasneje odcepi pot za Srebrnjak. 

Mifi je izbral smer bratovska V/IV, 450m, ki sta jo prva preplezala Bogomir in Janko Humar, leta 1979 in je od takrat pogosto plezana smer. Leta 2020 se je zgodil skalni podor v devetem raztežaju, kar je trenutno zelo dobra orientacija za plezanje, hkrati pa predstavlja veliko mevarnost že v prejšnjem, osmem cugu in na splošno smereh pod njih.


Z Matevžem in pomočjo Mifija, sva poiskala smer. Oprema gor in štart. Čudovit dan v polarno primorskih stenah. Vreme in temperature so bile idealne. Skratka, tako kot si vedno želiš. Najbolj zanimiv del se začne ravno pri podoru, kjer ga obideš po levi, nato pa sledi prečka v levo. 6 dobrih ur smo rabili do vrha, kjer smo na hitro pomalcali. Sledil je zanimiv postop po strmi gredini, ki je opremljena s sidrišči za spust in ne veš ali bi ta sidrišča uporabil ali šel peš. Po zadnjem spustu pa pot zapelje v ruševje, po katerem iščeš shojeno stezico , ki pripelje na pešpot in ta mimo planine Zapotok do parkirišča. Menim, da je bil še najbolj zahteven dostop in sestop. 


Galerija

Na tem dogodku ni slik.


Število komentarjev: 0

Dodaj komentar

Za komentiranje se prijavite.