Vikend v Dolomitih

Matevž Kožman 3. julij 2023. 08:20

Ko s Patrikom sediva na vrhu preplezane smeri v Piz Ciavazes in nama oči počivajo na zelenih pobočjih med prelazoma Sella in Pordoi ter pogled uhaja v višave kamnitih blokov, ki jim kraljuje Marmolada, še stotič načneva isto temo: “Veš, leta že poslušam o teh Dolomitih. Da kok je tuki lepo pa gor in dol. Ampak iskreno, ko jih vidiš v živo, bi reku, da so jim do zdej vsi delal samo krivico.” Vaso je vesel, da sva tako zadovoljna z izbiro lokacije tabora — po njegovem mnenju v najlepšem delu tega magičnega gorstva.

Začenjam na koncu, ampak le kako bi lahko bolje orisal celoten vikend v enem odstavku in pustil vtis na bralcu? Sigurno ne s tem, kako sva s Patrikom na sobotni večer praktično presrana opazovala izmozgana Niko in Harisa po celodnevni avanturi v stolpih Sella. Ali pa s prvo MTB izkušnjo na zlizanih gumah s prelaza Gardena. 

No, mogoče bi se dalo začeti s sobotnim skokom na ferato Brigata Tridentina, kjer je kljub dejstvu, da smo “kao alpinisti pa bomo kr po feratah zdej lezli” prevladala dobra družba v kičasti okolici. Dve uri jutranje neodločenosti in pregovarjanja sta na koncu vsaj dali dober rezultat. Pa pozabit ne smem niti na petkovo odisejado na relaciji Ljubljana - Colfosco, kjer se je “štartamo ob 14:00 iz Ljubljane” prelevil v prihod v kamp ob 21:30. Pa smo se očitno imeli dovolj dobro, da smo izkušnjo ponovili še v nedeljo ob povratku.

Vikend je zdaj že zdavnaj za nami, ostali bodo pa lepi prvi spomini in par opažanj: Dolomiti bi lahko bili najlepši del Tolkienovega sveta, ocene so dražje, jajca za zajtrk v kampu imajo boljši okus kot doma in Insalatissime Rio Mare s koščkom 2 dni starega kruha na bus postaji sredi Avstrije rangirajo med najboljših 10 obrokov kadarkoli, če si dovolj lačen.

Pa še za bonus: četudi cel vikend očarano opazuješ Dolomitske zaklade, se ti še vedno orosijo oči, ko se v večerni luči pelješ po zgornjesavski dolini in se ti pogled ustavlja na stenah Ponc, Prisojnika in Martuljške skupine, ki lovijo še zadnje žarke dneva. 

Zakaj bi tehničarili z ocenami, če pa so vtisi toliko močnejši?


Galerija


Število komentarjev: 1

Anže Vasle - Vaso - 9. julij 2023. 12:39
Galerija, pohvalno! :)

Dodaj komentar

Za komentiranje se prijavite.