Novo leto v Margalefu

Aleš Plazar 5. januar 2023. 17:07

Kot že prejšnja leta, se je tudi letos organiziral novoletni friko trip, tokrat v Margalef oz. ker smo bili malce pozni z rezervacijo bivališča, smo bivali v Cornudella de Montsant, ki pa je žal malce oddaljena od Margalefa, smo pa imeli veliko bližje Siurano, ki pa tudi nudi ogromno plezališč. 

V petek 23.12. Smo se ob 18.00 uri zbrali pred ferajnom, napakirali v kombi in se odpravili na pot. Po dolgi vožnji in dveh daljših postankih smo okoli 13.00 ure končno prispeli na našo destinacijo. Na hitro smo se razdelili po sobah, nekaj malega pojedli, se napakirali ter se odpravili v najbližje plezališče Arboli, da izkoristimo še zadnje žarke sonca, zvečer pa smo lenarili okoli kamina in čakali, da nam Erik in Lucija pripravita pojedino.

Naslednji dan smo se po fruštku odpravili plezati v Siurano, kjer smo bili, dokler nam je svetloba to dovolila. Tam smo tudi spoznali našo novo prijateljico Pio, gorsko vodnico in strong klajmberka (8b). Pred vrnitvijo domov smo se sprehodili do bližnjega kampa ter si privoščili pivo po napornem dnevu, nato pa odšli v našo hišico, kjer sem za večerjo pripravil Carbonaro, da se vsem voznikom odkupim, ker sem se švercal pri vožnji 😆

Sledil je tretji dan in končno smo se odločili, da se odpravimo v The destinacijo celotnega tripa, Margalef. Že takoj, ko smo prispeli do plezališča, smo opazili, da so zgodbe resnične in so res vsepovsod samo luknjice in čisto drugačni stil plezanja kot pa smo ga vajeni. Po parih smereh, ko smo se bol kot ne že navadili na skalo in bili ogreti, smo vsak zase začeli iskati nek projekt in se zapičili vanj. Erik si je nadel 6b+, ki jo je želel splezati na pogled. Po zelo dobrem fajtu, je naredil napako pri zadnjem kompletu in žal padel. Danaja si je podala v 6a, s katero na koncu ni bila zadovoljna. Janez, Lucija, Kristjan in jaz pa smo se zapodili v 7a, v kateri žal ni bil noben uspešen, ampak vsi veseli in uživali v plezanju. Ko nas je začel preganjati mrak, smo se odpravili domov a še prej smo se ustavili v baru ter si privoščili kratkega in pivo, nato pa odšli domov, kjer smo nadaljevali s slemerji pozno v noč.

Po treh dneh plezanja smo si končno privoščili rest day in se odpravili v Barcelono. Za začetek smo si ogledali Park Güell, nato pa se odpravili proti Sagradi Familia, vmes pa smo se še ustavili in nekaj pojedli. Po hranjenu smo imeli nekaj prostega časa in se razdelili na dve skupinici ter raziskovali mesto nato pa se ponovno zbrali pred Sagrado, ki je bila naša naslednja ogledna točko. Pri vstopu je imel Kristjan manjši nesporazum z varnostniki in je moral zapustiti lokacijo, ostali pa smo nadaljevali z ogledom. Po ogledu smo si privoščili sladoled, v uživanju vseh različnih okusov pozabili, da je Kristjan alergičen na orehe in mu ponudili sladoled z orehi, nakar smo hitro poiskali najbližjo lekarno in nabavili potrebna zdravila. Po tem smo si še privoščili zelo dobro a žal malo porcijo Paelle ter se odpravili proti domu.

Naslednji dan smo si privoščili daljši spanec in pozni zajtrk, ter se ob pozni uri odpravili v plezališče. Anže in Danaja sta ostala doma, Danaja zato, ker je morala narediti nekaj za službo, Anže pa je potreboval še malce počitka. Ostali pa smo se ponovno odpravili v Siurano. Po nekaj hoje do željenega sektorja smo opazili, da je v njem plezanje prepovedano zaradi gnezdenja ptičev tako da smo se odpravili malce naprej do enega drugega sektorja. Dokaj hitro smo ugotovili, da je sektor nabito poven in smo se odpravili naprej. Ustavili smo se na ovinku enega sektorja, kjer je vsak splezal eno smer potem pa je počasi že zmanjkalo in smo se odpravili naprej. Po daljši šetnji skozi grmičje trnje in vsega sranja, ki je bilo tam smo prispeli na našo končno destinacijo. Ker je sonce že zahajalo smo hitro začeli plezati a od tega nismo imeli prav veliko. Malce jezni in tečni smo se odpravili proti kombiju, a prvo nam je zapasal še en kratki, da nas spravi v boljšo voljo. Po 15 minutah sedenja v baru brez, da bi nam kdo postregel, smo šli za šank, kjer smo ugotovili, da nimajo nič žganja. Razočarani smo se usedli v kombi ter odpravili kuči, kjer sta nas Danaja in Anže pričakala s toplo večerjo.

Ponovno je sledil trip v Margalef, tokrat sta se nam pridružili še Pia (kolegica, ki smo jo spoznali drugi dan) ter njena sestra. Ker se nam tokrat ni bilo potrebno navajati na ta poseben stil plezanja, tako da smo si hitro izbrali neke projekte in nekaj izmed njih celo uspešnih, in sicer Janez 6c na pogled, ter Erik 6b na pogled. Po končanem plezanju smo se odpravili v bar v Margalefu, kjer smo bili zmenjeni, da se dobimo s Pio in njeno sestro, ki sta plezali v drugem sektroju. Nekaj malega smo spili, po dobrih dveh urah smo končo dobili tudi hrano, nad katero sta bila Anže in Lucija zelo razočaran. S polnimi želodčki (vsaj večina 😂) smo se odpravili nazaj proti domu, kjer se nam je pridružila tudi Pia. Takoj ko smo prispeli v hišo  so že pokali slemerji, Danaja je bila DJ in plesali smo pozno v noč.

Po težki noči smo si ponovno privoščili rest day, ampak tokrat smo se odločili za proper rest, torej poležavanje in lenarjenje! Zjutraj smo se odpravili na kavo, kjer smo srečali Pio. Povedala nam je, da je prejšnjo noč zelo uživala in da si želi novo leto preživeti z nami. Naredi smo plan za novo leto in nato odšli v hišo, kjer smo celi dan poležavali. Anže, Danaja in Kristjan so se žrtvovali ter odpeljali v bližnji super market v šoping, da smo si lahko zvečer privoščili žar ter nabavili vse potrebne zadeve za novo leto. Nato smo zakurili žar, se napokali in odšli spat.

Zadnji dan v letu smo se odpravili plezat v Siurano in sicer v isti sektor kot drugi dan (tam, kjer smo spoznali Pio). Vsak je imel nek svoj projekt in dokaj hitro smo se jih lotili. Kristjan in jaz sva se zagnala v čudovito previsno 25 metersko 7a. Na njej sva se oba lažje poškodovala in bila neuspešna 😢. Lucija in Erik pa sta imela nagledano najbolj priporočeno 6c. Prvi je poskusil Erik, dobro je kazalo a mu je v manjši prečki spodneslo nogo in končalo se je z zvitim gležnjem. Nato je pa poskusila se Lucija in splezala svojo prvo 6c, in to na flash! Po končanem plezanju smo se odpravili proti domu, kjer smo začeli pripravljati stejke za večerjo. Kmalu se nam je pridružila tudi Pia in pripeljala nekaj kolegov, ki jih je spoznala oz. srečala v plezališčih. Tako smo novo leto preživeli v super družbi z ljudmi iz celega sveta (Slovenije, Nemčije, Francije, Mehike, Kolumbije in Avstralije). Malo po polnoči pa smo se odpravili v bar, kjer je bil DJ in ljudi dvakrat več kot pa notri, saj ni bilo dovolj prostora. Pili, plesali in družili smo se pozno v noč nato pa se postopoma en po en odpravili proti postelji.

Ko smo se zbudili smo začeli s pospravljanjem, Janez in Lucija sta imela še željo po plezanju in sta se odpravila v Arboli. Ko sta se vrnila smo se napokali v kombi in začeli z vožnjo proti domu. Ker je imel Erik zvit gležen, je ostalo samo 5 voznikov, tako da smo malce spremenili potek menjave voznikov, tako da so res vsi imeli dovolj časa za počitek. Vmes smo se še vsatvili v Barceloni, kjer smo odložili Pio in nato odrinili proti Sloveniji. Pred ferjan smo prispeli okoli 11.30 naslednji dan, se poslovili in vsi odšli v svojo smer, predvidevam, da vsak na svoj domač WC ali pa v svojo posteljo 😀

Člani ‘’odprave’’: Kristjan Matoz, Anže Matoh, Janez Toni, Erik Trkman, Danaja Kuhanec, Lucija Hrastnik, Aleš Plazar

 


Galerija


Število komentarjev: 0

Dodaj komentar

Za komentiranje se prijavite.