Gadovsko Nemški vikend

Mitja Kelemen - Mičo 23. avgust 2022. 15:15

Rana ura slovenskih fantov grob, pravi stara modrost, vendar se je peščica mladeničev (eni malo manj mladih) in mladenk podala v naskok kratke nemške smeri v nedeljo ob ranih urah.

 

Pa začnimo po vrsti, v soboto sva s Hano uspešno predstavljala Rašiško ime na Gadovi pustolovski tekmi ter si pritekla, priveslala in prikolesarila stopničke (je en alpi reku, da se morava pohvalit s tem) .

Po kratkem spancu sledi transfer v Vrata. Pri Aljaževem domu se srečamo ob 5:30 in jo mahnemo pod obličje Stene. Kar poskočen korak, nam ne pusti preveč časa za opazovanje poteka smeri, tako si samo ponavljamo v mislih opis dostopa do smeri.
1,2,3 smo gredini, kjer počasi pripravimo plezalno opremo, no vsaj nekateri... Prečko od vstopa v Slovensko do sedelca zmoremo nenavezani, ter hkrati izmenjamo besedo ali dve z četrtino postojnske četvorke. Ker so apetiti mladih nadebudnežev veliki, nam vremenski bogovi pošljejo nekaj dežja, da se nam malo ohladijo glave.
Na vstopu v smer srečamo že dve navezi, ena se kar hitro ustraši dežja in sestopi medtem, ko se druga pripravlja na vstop v smer. Kar naenkrat se po vrvi iz višjih nadstropij pripeljejo tri naveze ( dve Rašiški), katerim se vreme ne zdi ugodno za nadaljevanje.

Mi pa kar pogumno zagrizemo v prve rahlo mokre raztežaje, ter višje kot se dvigamo bolj postaja skala suha in temperatura zraka se višja. V prijetnem poplezavanju in sledenju navezi pred nami se znajdemo pri Gradu. Hitro sledi dogovor, da mali in poskočni prehitimo izkušenejšo navezo in hitro se znajdemo na vrhu nemškega turnca. Hitra malica, birokratski opravek v vpisno knjigo in že jo z zloženimi vrvmi na nahrbtnikih mahnemo proti Nemški grapi in iskanju cimra Jana (Zimmer-Jahn izstop). Z malo sreče in dobrega nosu izvohamo vse prehode in se znajdemo pred izstopnim previsom. Še zadnjič izvlečemo vrvi, ko tudi prvič ta dan zapoje klin, tako opogumljeni zagrizemo v detajl smeri, ki ga skupaj zmoremo in skoraj točno po 7 urah plezanja stojimo na vrhu smeri in občudujemo s soncem obsijan Slovenski stolp na drugi strani pa mravljišče nedeljskih pohodnikov na vrh Triglava.
Sledi samo še sestop v sončni pripeki čez Prag v dolino, kjer se vmes osvežimo na izviru Triglavske Bistrice. Pivo pri Aljaževem domu, pa s pogledom na mogočno Steno dopusti kontemplacijo o preteklih pustolovščina in 1000 in eno idejo za nove.

 

 

Plezali smo Samo Tuma, Filip Plešnik in Mitja Kelemen, Kratka Nemška smer 800m IV-/II-III


Galerija


Število komentarjev: 0

Dodaj komentar

Za komentiranje se prijavite.