AŠ vikend v Vipavi: novembrsko sonce, večraztežajne smeri in rojstni dan

Katarina Hocevar - Katarina_hocevar 30. november 2021. 15:05

Konec novembra smo imeli tečajniki letošnje alpinistične šole skupno turo v Vipavo, kjer smo se učili osnove vrvne tehnike plezanja večraztežajnih smeri in gibanja naveze. Skoraj tradicionalno (menda nadaljujemo lansko AŠ tradicijo) je bila tura na tisti dan v vikendu, ko je bilo napovedano slabše vreme. Zato se nas je nekaj nadebudnih tečajnikov odločilo turo podaljšati in smo šli plezat v Vipavo že v soboto.

Na čudovit in topel jesenski dan je Vipava spominjala na Bled poleti. Parkirišče polno, kavarna polna, plezališče polno, na Gradiško Turo se je vila kolona ljudi ... Našli smo sektor Triptih, ki je bil edini prazen na tak dan in se zagnali v plezanje. Hitro smo ugotovili, da ali smo vsi precej brez plezalske kondicije ali pa so ocene težje kot navadno. Ko so se pričakovanja malo spustila, smo vseeno vsi uživali v plezanju in toplemu novembrskemu martinčkanju (beri plezanju brez majice za moško populacijo).

Konec dneva smo bili priča reševanju ponesrečenca, ki je nekje gor pod Gradiško Turo za varovanje izbral preslabotno drevo in padel za cca 30m dol. Opazovanje reševanja, nosila, rešilec, policija ... nas je malo prizemljilo in opomnilo, da se spuščamo v nevaren šport.

 

Naslednji dan, dan skupne ture, je bil vremensko popoln kontrast: mraz in megla. Rašiški alpinisti oz. inštruktorji za ta dan so nam pripravili 3 točke, kjer smo tekom dneva vadili postavljanje štantov, plezanje v navezi, varovanje od zgoraj (z eno besedo: gibanje naveze), na koncu pa smo se še abzajlali.

Na ločeni točki nas je Mifi učil izredno uporabnih trikov pri varovanju z reversom (oz. Atc). Od tega, kako lahko reverso sprostimo, če se zatakne, pa do aretacije reversa v primeru nesreče oz. padca. Res super uporabne stvari, izredno koristne in vsi že komaj čakamo, da jih še kdaj ponovimo. No, razen abzajl je nekaterim puncam pognal malo strahu v kosti. Ampak, ko smo prišle do dol, nam je bilo že všeč.

Konec dneva smo se vsi premraženi še zadnjič ta vikend nagnetli v baru pri kampu in s pito, mafini (hvala Maša in Aljaž) ter cigaro nazdravili na Samovih **** let (GDPR ne dovoljuje javnega deljenja osebnih podatkov brez privoljenja 😉).


Galerija

Na tem dogodku ni slik.


Število komentarjev: 0

Dodaj komentar

Za komentiranje se prijavite.