Novi vrh / Raz planik in Štorija

Dominik Ogrin 3. junij 2021. 08:49

Smeri v naslovu sva včeraj splezala s Primožem.

Tura je potekala tako: malo sva poplezala in lomastila po ruševju že na dostopu, da sva se izognila enemu snežišču, potem splezala Raz planik, sestopila kar po smeri z nekaj spusti po vrvi, splezala Štorijo, malicala, obiskala vrh Novega vrha in se z nekaj spusti po vrvi spustila dol.

Nekaj o geologiji: geološke plasti v Triglavu na primer so naložene vzporedno z dolino in te plasti tvorijo včasih polico (npr Zlatorogove police), včasih pa previs. Po eni sami plasti bi torej lahko prišel le iz levega roba stene na desnega, ne pa gor. V Novem vrhu pa te plasti prerežejo steno od spodaj do gor. Tako se lahko po eni sami plasti sprehodiš od vznožja stene do vrha stene. No, Raz planik in Štorija naredita ravno to; vsaka od njiju uporabi eno plast in potekata po 2 vzporednih plasteh.

Moje mnenje o smereh: kvaliteta skale od dobre do najboljše možne in lažje, a zelo estetsko plezanje. Zgornja polovica Štorije je mogoče moje najlepše plezanje do sedaj. Smeri sta malo premajhen zalogaj za resne alpiniste, bolj primerni sta za kako začetniško navezo ali za peljat tečajnico/ka.

Slik pa ni, ker noben od naju ni vzel kake elektronske naprave s fotoaparatom. Zelo sva se imela fajn.

smiley, Dominik


Galerija

Na tem dogodku ni slik.


Število komentarjev: 3

Žiga Rozman - 3. junij 2021. 10:07
Dobra štorija in ideja za otvoritev skalne sezone :)

Jernej Bunič - Jero - 5. junij 2021. 07:44
Dominik, lepo te je spet slišati in videti da si še aktiven, dobra objava. Zanimiva destniacija je videti tole kar sta najdla! Daj kupi si telefons s kamero, kako boš pa čez faks prišel, brez švingelcev na telefonu :)

Urh Hrovat - 6. junij 2021. 21:46
Lep opis, izgleda mikavno. 🙂🤘🏻

Dodaj komentar

Za komentiranje se prijavite.