Vrv
Rok Stritar 27. maj 2003. 18:10
Kot sem že omenil zadnjič na sestanku so v Sloveniji odkrili način, kako najlonu povečaš trdnost za 70 %, trajnost pa tudi za 100.000 krat. O vsej zadevi si lahko preberete v Delovi prilogi Znanost in sicer 19.5.2003. Splet nenavadnih naklučij je pripeljal do tega, da ze nekaj casa sodelujem z CEM-om, kjer so ta material razvili in sicer pri pripravi poslovnih nacrtov za prodajo drugih proizvodov iz podobnega materiala. In tako se mi je enkrat ko sem zlagal vrv utrnila ideja. Vrvi so nam
Moje mnenje
Blaz Grapar - Blaž 27. maj 2003. 20:15
Torej v grobem delimo vrvi na tri tipe. Enojne, dvojne in polovične. Pri dvojnih in polovičnih gre v bistvu za isto stvar, da imaš dva pramena, le da pri polovični lahko vpenjaš tudi samo en pramen. Prednosti dvojnih in polovičnih vrvi je ta, da so bolj varne, npr. če ti en pramen preseka, imajo manjšo ulovitveno silo in pa omogočajo še enkrat daljše spuste ob vrvi. Splošno pa je pomojem lastnost dobre vrvi: - da je mehka, kar pomeni, da je enostavno izdelovati vozle - da je plašč vzdržljiv, se ne scufa prehitro in nudi ravno dovolj trenja, da lahko zaustaviš padec - da vrv vpija čimmanj vode - da je čim lažja Pomojem so najprimernejše debeline: - za enojno vrv 10mm - 10.5 mm - za polovično vrv 8mm - 8.5mm Pomojem, da ni vse tudi odvisno od samega materiala ampak tudi od pletenja vrvi. Npr. Beal mislim, da ima največ inovacij. Ena od njih je, da je vrv na koncih kjer se privezuješ in kjer je tudi največ obremenitev pri padcih nekako ojačana. Upam, da bo moje mnenje kaj pomagalo. LP, Blaž
Več informacij
Blaz Grapar - Blaž 27. maj 2003. 20:31
Proizvajaci vrvi: - Beal - BlueWater - Sterling - Mammut - Lanex Našel sem še to...Tu si lahko prebereš še več. http://www.gearreview.com/ropereview.asp http://www.gay-hike.com/rope-faqs.htm http://www.rockclimbing.com/articles/view.php?ID=21 Prej pa sem pozabil omeniti še, da mora vrv zdržati čimveč padcev faktorja 2 in ustrezati vsem potrebnim standardom.
Hm...
Rok Stritar 28. maj 2003. 01:43
Eno vprašanje glede debeline. Če bi lahko naredil enojno vrv, ki bi bila enako močna kot vrv debeline 10,5 mm, ali bi bilo smotrno delati tajnse. Ker na ta nacin lahko pridobis na tezi. Enako velja za dvojno vrv. Ce bi naredil mocnejso in tanjso? Kaj menis?
Najlonski trakovi
Rok Stritar 28. maj 2003. 01:44
Kako je pa z najlonskimi trakovi. Ce bi naredil mocnejse in tanjse. Kaj je najpomembnejse tu?
tanke vrvi
Miro Masnoglav 28. maj 2003. 09:41
Tanjše, lažje, mehkejše vrvi so zgodovinski trend v razvoju alpinističnih vrvi. Po mojih izkušnjah se iz tanjših in mehkejših vrvi lažje naredi "solata" (=teško razvozljiva neuporabna gmota vrvi), zlasti pri varovanju z polbičem ali z osmico. Drug problem je ta da so varovala narejena za današnje dimenzije vrvi in bi verjetno pri tanjših vrveh dajala premalo trenja. Sem pa slišal, da najboljši alpinisti pri svojih solo vzponih (npr. Česen) uporabljajo daljšo (100m),tanjšo(?) in lažjo kevlarsko vrv. Zanimivo bi bilo slišati tovrstne izkušnje, pa tudi ceno take vrvi. Tudi lažji in zdržljivejši najlonski trak bi prav prišel. Še najbolj pri plezanju zahtevnih tehničnih smeri (El Capitan), kjer se takih trakov kar nabere. Pri športnem plezanju in alpinističnih vzponih brez velike uporabe tehnike pa mislim, da se na račun najlonskih trakov ne da veliko pridobiti.
GRS
Rok Stritar 28. maj 2003. 12:47
A slučajno kdo ve kakšno opremo uporabljajo pri GRS? Kakšni so standardi glede debeline in moči vrvi. Pa še to. Kako pogosto kupujete nove vrvi?
standardi
Miro Masnoglav 28. maj 2003. 15:16
Za GRS ne vem, za plezalne vrvi pa obstaja natančno določen UIAA test, katerega naj bi vrv prenesla. Glej http://www.bealropes.com/english.dir/standards.html
Moja vizija
Blaz Grapar - Blaž 30. maj 2003. 12:38
Upam, da bova lahko nekoč z Slugijem šla v travnik s seboj pa bova imela super lahko 1mm vrv, ki bo dolga 600 m. Tako bom jaz splezal potem pa Slugija varoval na top-rope. :)
GRS
Rok Stritar 30. maj 2003. 15:45
A kdo ve kako pogosto menjajo opremo pri GRS? In okvirno koliko vrvi imajo?

Dodaj odgovor